Ракията на трапезата вече струва почти толкова, колкото и най-евтиното вносно уиски

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:56 / 12.09.2022
562
Българската ракия поскъпна с между 20 и 50 на сто от пролетта насам, показва проверка на “Труд". Причината според потребителите е спекула, а според производителите по-високи разходи в резултат на драстичното увеличение на енергоносителите (ток и газ), както и на горивата за транспортиране на готовата продукция.

Най-евтините марки в разфасовки от половин литър и 700 мл се продават за около 8 лева, докато преди година същите са се предлагали за около 6 лева. По-скъпите питиета са увеличили цената си и повече.

“Не могат да ми продават едно шише с ракия от миналогодишната реколта с подобно увеличение", бе категоричен клиент на една от най-големите вериги за алкохол на достъпни цени.

“На какво се дължи това поскъпване, ако не на спекула, при условие, че продуктът е произведен още преди година, когато цените и разходите за производство бяха други. Неслучайно пазаруваме по-скъпо от европейците един и същи стоки, а сега посегнаха и на ракията", заяви потребителят пред вестник “Труд".

Домашните вино и ракия от тазгодишната реколта също ще ни струват по-скъпо. Причината е поскъпването на работата на казаните заради сериозния ръст в цените на горивата, както и изкупните цени на гроздето, които през тази година достигат до 80 стотинки - левче за килограм. Плодовете също се търгуваха минимум по толкова. В същото време поскъпна и захарта, така че крайната стойност на домашнярката ще е между 30 и 50 на сто по-висока спрямо миналогодишната, изчислиха майстори на високо градусовата напитка.

Самите търговци също увеличават надценките, заради хладилните витрини в обектите, които вдигат разходите им значително благодарение на скъпия ток за бизнеса и се разпределят правопропорционално на всички предлагани стоки в магазините. Още по-сериозно е поскъпването в хотели и ресторанти, където и разходите за персонал и предоставяне на услуги са и по-високи.

Така в крайна сметка цената на родните ракии почти се изравни с тази на по-евтините марки уиски. А изборът с какво питие да седнат на масата остава за потребителите.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).