Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рали състезател: Виж сега колко е хлъзгаво, с връщане на газта и хоп, колата подхлъзна - това са пътищата ни
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 22.04.2023Коментари (2)1067
© NOVA
140 километра в час и 10 километра толеранс поставят България в едно от челните места по максимално разрешена скорост на магистралите. В Европа, освен у нас, това може да се случи само в Германия и в Полша. Достатъчно безопасни ли са тези 140 километра обсъждат и експертите, и държавата от миналата година. 

Само за последните 3 години загиналите в катастрофи в страната са 1555 души. С няколко десетки повече от цялото население на град Чипровци. Така България се класира на второ място по жервти на пътя в Евросъюза. Първи са съседите от Румъния.

"Виж сега колко е хлъзгаво, с връщане на газта и хоп, колата подхлъзна. Това са пътищата ни", каза рали състезателят Васил Жеков пред NOVA.

С Жеков тръгваме по АМ "Струма", за видим - безопасна ли е скоростта от 140 км/ч.

"Сега, ускоряваме на 130, аз не виждам разлика. Това е 130, досега бяхме на 120, ускоряваме на 140, ето ги 140. Усеща се малко по-бързо", сподели той.

И въпреки че е малко по-бързо, не това е причината според Жеков за високия брой жертви по пътищата. Причината по думите му са неподготвените шофьори.

"10 километра надолу или нагоре не мисля, че ще оправят нещата. Има значение при спирането- да. Но аз съм фен на германците и на техния пример", заяви Жеков.

Дългогодишният автоинструктор Красимир Георгиев само преди няколко месеца предлага на държавата промяна в Закона за движение по пътищата.

"Да бъде 120 км/м намалена допустимата максимална скорост по автомагистрала. Нормално е и е целесъобразно да има едни 20 км толеранс- до 140, за да може водачът в тези 20 км водачът да усети, че отива към непозволеното и да коригира своето поведение", каза Георгиев.

И неговата идея идва от Германия. В този случай глобите при надвишаване на ограничението са по-големи, толерансът- също. 20 километра в час. Но следва и важно уточнение.

"Високата скорост е точно толкова опасна и причина за ПТП-та, колкото и неоправдано ниската скорост. В България специално ограниченията на скоростта се слагат на принципа "връзване на гащите". АПИ, като стопанин на пътя си слага силно занижени ограничения на скоростта, например ако един участък е безопасен при движение с 80 км/ч, те слагат 40, за да може ако стане ПТП да се позоват, че водачът е превишил максимално разрешената скорост", посочи инструкторът.

Ако изключим Германия, само в Полша и България максималната скорост все още е 140 километра в час. И част от шофьорите смятат, че заради състоянието на пътищата ни, тя не е безопасна.

"Тук някак си си позволяваме да правим каквото ни се иска, имаме проблем с егото. Това е много сериозна тема. Мислим си, че като шофираме няколко години и стажът ни прави по-добри шофьори. Това е целият проблем", сподели Васил Жеков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Максималната скорост не е проблем, проблемът е когато дясна лента е пълна с тирове и реално можеш да караш само в лява. И като ти се метне някой от дясна с 90-100 в лява, биеш спирачки и се молиш този зад теб да внимава. А ако удариш този пред теб, ходи доказвай че той ти е пресякъл пътя. Да не говорим какви диви завои има по Тракия преди София. Ако караш нормална кола, при 140 в завоя имаш чувството че ще се обърнеш. Няма пуснати наклони за отводняване, маркировката почти липсва, дясна лента си играем на тука има-тука няма асфалт
Aнонимен
на 22.04.2023 г.
+1
 
 
Господин състезател. Не предлагай глупави решения на хора които ме искат да свършат на 2 магарета работата. На всеки който му е възложена работа с чужди пари пита къде е моето. Резултата няма да е намаляване на произшествията а господата полицаи ще ни съдират още 1 кат кожа. Възпитание няма и няма и да има скоро по пътищата. Хората са такива.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: