Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разбираме за санкции на пътя чак при смяна на лични документи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 15.07.2019Коментари (2)820
©
Зрители на NOVA сигнализираха, че при подаване на документи за задгранични паспорти са получили известие, че имат неплатена глоба по Закона за движение по пътищата. При опит да разберат каква е, ударили на камък. На гишето нямали информация за санкцията, а на онлайн портала на МВР пишело, че нямат никакви нарушения.

Цветомира и Дилян са решили тази година да почиват в чужбина. Планирали са семейната им ваканция да бъде в Турция. Разбират, че паспортите им изтичат и отиват да ги подновят. Очаква ги неприятна изненада - жената зад гишето ги информира, че имат фиш за превишена скорост.

"Оказа се фиш на мое име. Не знаех за него. За да ми издадат паспорта, трябва да заплатя тази глоба, която ми е наложена от КАТ. Когато попитах дали мога да платя при тях, те ми казаха, че не може. Получих само едно уведомление, където никъде не пише номера на фиша и аз реално няма как да платя за него", разказа Дилян Николов.

Никой не им обяснява могат ли да получат паспортите си, ако не платят фиша. Двамата започват да го търсят в онлайн портала на МВР.

"Там ми излиза, че нямам задължения, което ми е странно понеже един час по-рано жената на гишето в паспортното ми каза, че имам глоба. Реално я няма в системата", поясни Дилян.

За да открият номера на фиша, Дилян и Цветомира започват да звънят в отдел "Пътна полиция". След многократни позвънявания се чува женски глас.

"Представих се, казах й, че много бих искала да разбера каква ни е глобата. Уведомени сме, но няма никакви детайли и не мога да я платя", разказа Цветомира Колева.

След първоначален отказ и дълъг разговор получава номера тайно. Оказва се, че документът, който са получили на гишето за издаване на лични документи не е официално връчване на глобата.

"Това е просто уведомление, с което гражданинът получава сведение, че има неплатени глоби", заяви инспекторът в отдел "Пътна полиция" към ГДНП Мария Ботева.

А невръчените фишове не излизали в системата без точния номер на глобата.

За да получи официално фиша, Дилян е трябвало да отиде лично в КАТ. И едва тогава, като разбере номера, да плати онлайн през системата.

От полицията казват, че дори и да не си платят глобата, семейството е щяло да получи паспорти, защото в закона всъщност няма текст, по който да се спира издаването им заради неплатени глоби.  Преплували административния океан в България семейството на Дилян и Цветомира спокойно ще се отдаде на почивка в чужбина, но остава въпросът им - Защо трябва да изтече срок на паспорт, за да се разбере, че има натрупана глоба по Закона за движение по пътищата и защо е толкова сложна процедурата по плащането й?








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.07.2019 г.
+1
 
 
Нищо ново под слънцето... И аз бях така миналата година...отивам да си сменя книжката и всичко е точно... Да ама не точно... След като отидох да си я взема се оказа, че даже все още не е пусната за смяна... Оказа се, че съм имал снимка от преди 10 месеца... При въпроса ми, защо не са ме потърсили от толкова много време и защо не са казали още при подмяната... Отговора им беше "няма как да не са ви потърси ли, а също и че няма как да не са ми били казали, като съм направил смяната... Също и във сайта на КАТ нищо не фигурираше като неплатена глоба... Оказа се, че имам още един акт, който е от преди 7-8 год. Който е платен, но се оказа незаличен... След като им зададох въпроса, как тогава ми е върнат талона, те вдигнаха рамене и ми казаха, че трябва и него да платя, ако не представя платежното... Нали разбирате, че за толкова години мастилото е паднало вече... Та ме посъветваха за напред ксерокопие да си направя... Така че нищо не ме учудва вече... А аз искам да попитам, нали беше забранено да се крият зад дървета и храсти... Защо продължават да го правят...тях кой ще ги санкционира и кой ги следи...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: