Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разделят болниците на категории подобно на хотелите
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 24.09.2010Коментари (4)1178
© Burgas24.bg
Болниците ще бъдат разделени на три категории в зависимост от качеството на здравните услуги, които предлагат. Здравната каса пък ще им плаща по клинични пътеки, коригирани със съответния за нивото им коефициент. Това обяви вчера здравният зам.-министър проф. Иван Миланов. Tой предупреди делението да не се сравнява със звездите на хотелите. Категоризацията копирала практиката на Западна Европа, където болниците се делят на три нива в зависимост от медицинската апаратура и квалификацията на персонала си. Според тежестта на диагнозата си пациентите ще бъдат насочвани към съответното ниво лечебно заведение, коментира той.

Научните медицински дружества пък ще трябва да решат всяко от тях какви критерии ще покрива. Все още няма яснота колко ще са суперболниците в България, които ще лекуват най-сложните заболявания, но до месец здравната карта трябва да е готова и тя ще покаже техния брой, твърди проф. Миланов. По този начин пациентът ще знае какво качество на лечение ще получи във всяка болница и ще може да избира.

Идеята да се плаща за едно и също заболяване различна сума на лечебните заведения е стара, но плановете за здравна реформа я поставят отново на дневен ред. Високотехнологичното лечение винаги излиза по-скъпо заради поддръжката на техниката и екипите. По тази причина и болниците ще получават за една и съща пътека различно заплащане, пояснява проф. Миланов.

Завишението няма да е голямо, но все пак ще отчита нивото на съответното лечебно заведение. Например, ако за клиниките от най-ниската категория сумата е единица, останалите ще получават съответно по 1,1 и 1,2, поясни проф. Миланов.

Здравното министерство може да направи предложението, но то трябва да бъде обсъдено и прието от НЗОК и Българския лекарски съюз при договарянето на Националния рамков договор за 2011 г., смята проф. Миланов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
май става така,че всички болници ще стават частни,а здравните осигуровки ще си ги плащаме ей така за кеф.....
0
 
 
"Идеята да се плаща за едно и също заболяване различна сума на лечебните заведения е стара.....".Проф. д-р Миланов ,как е възможно да се изрече това.ПЛАЩА СЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ-ДОБРО И УСПЕШНО ИЛИ НЕ СЕ ПЛАЩА ПРИ ЛОШО , А НЕ ЗА КАТЕГОРИЯ БОЛНИЦА.Това е логичното ,ако желаем добро здравеопазване.
+1
 
 
Ами то и сега имат някакъв статут на "хотели".Майка ми в момента лежи във Втора градска с бъбречна криза,приеха я на 20.09.сутринта,по телефона ми каза да и занеса храна,защото не знаели,че ще има човек в тази стая и не била ЗАЧИСЛЕНА.Как да знае човек кога ще се разболее и кога ще влиза в болница....не,че не носим всеки ден храна,защото подобието на супа в пластмасова кутийка,което и дадоха и бездомното куче не го яде...
+1
 
 
Еми че то в Бургас нито една болница няма да може да вземе и най-ниската категория.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: