Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разпоредбите, регламентиращи работата от вкъщи, са отдавна разписани в българското законодателство
Автор: Цвети Тончева 21:41 / 20.01.2022Коментари (0)883
©
Разпоредбите, регламентиращи работата от разстояние, са отдавна разписани в българското законодателство и според тях работодателят е задължен да осигури еднакви условия на труд за всички свои работници и служители, независимо дали работното им място е вкъщи или в помещение на предприятието.

Това каза за Plovdiv24.bg Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив, по повод проверките, които инспекцията започва за работещите "home office". Работeщите от своя страна имат същите права и задължения като колегите си, които полагат труд в самото предприятие.

Условията, свързани с осигуряването на работното, техническото и друг вид оборудване на работното място, задълженията и разходите по поддръжката му и други, се уговарят с трудов договор за работа от разстояние, споразумение към трудов договор или в колективен трудов договор.

Различното в момента е, че пандемията изведе на дневен ред работата от разстояние като една от противоепидемичните мерки. Използването на този начин на организация на труда се разшири и се повдигнаха въпросите за условията на труд на работещите вкъщи.

За да отговори на обществените очаквания, Инспекцията по труда планира да включи и работодатели, въвели работа от разстояние, в кръга на тези, които ще бъдат проверени чрез разработения от Агенцията иновативен начин на контрол - чрез въпросници за самоконтрол.

Чрез този начин на контрол се цели подобряване условията на труд, без да се налага проверка на място в обекта на контрол, а в случая в дома на работещите. Иновативния метод е разработен по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, финансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, и базиран основно на превенцията.

При този начин на контрол на работодателите се изпращат въпросници за самоконтрол съобразно тематиката на проверката. При попълването им те могат да установят сами има ли несъответствия по отношение на трудовото законодателство в предприятията им и да ги отстранят преди евентуално извършване на физическа проверка.

Такава ще се планира само в някои предприятия на базата на анализ на отговорите, извършен от специален софтуер и съгласно методика, разработена също по проекта. Работодателите ще имат най-малко месец, за да отстранят несъответствията без да има риск за налагане на санкции. Целта е да бъдат подобрени условията на труд в много повече предприятия, отколкото могат да бъдат обхванати от контрола.

Софтуерът позволява да бъдат изпращани вече разработени по дадена тема въпросници за самоконтрол, както и да бъдат генерирани нови въпросници. Конкретно за работата от разстояние предстои да бъде генериран нов въпросник. След това той ще бъде изпращат на работодатели, за които в общия контрол е установено, че са въвели работа от разстояние или дейността им предполага използването на този начин на полагане на труда, например IT сферата.

Спецификата на контрола при работа от разстояние, който е свързан задължително с предварителна уговорка с работещия, за да бъде проверено работното място в дома му, крие риск традиционните проверки да не бъдат много ефективни, тъй като се губи ефектът на изненадата.

В този смисъл очакванията са иновативният начин на контрол, който не изисква посещение на място, но в същото време стимулира работодателите сами да подобряват условията на труд, за да избегнат евентуални бъдещи санкции, да бъде много по-ефективен.

Контролните органи на Инспекцията по труда остават на разположение при необходимост – например при сигнал от служител, изявено желание от негова страна да бъде посетено работното му място у дома, или ако се установят съществени несъответствия и се налага физическа проверка, да извърши такава. Голяма част от обхвата на контрола, касаещи работата от разстояние обаче могат да бъдат извършени и при работодателя, без да се налага посещение в домовете на хората.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: