Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разследването на смъртта на двамата работници в "АЕЦ Козлодуй" зацикли
Автор: Екип Burgas24.bg 09:51 / 22.02.2020Коментари (0)1134
© © kozloduy-bg.info
Разследването на смъртта на двамата работници, загинали при строежа на депо за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй", е в задънена улица. Нито Държавното предприятие за "Радиоактивни отпадъци"( ДПРАО), нито Окръжната прокуратура във Враца, поела случая, могат да посочат причините за трагедията. По неоповестена официално информация арматурно желязо се стоварило върху строителите и те издъхнали.

"Все още се събират писмени и главни доказателства за смъртта на двамата работници. Винаги когато става дума за специфична дейност, осъществявана от повече от едно физическо или юридическо лице обемът е голям. Необходимо е да се съберат още доказателства, за да се назначат една или повече специализирани експертизи", обясни пред "Лупа.бг" говорителят на Окръжна прокуратура във Враца Камелия Трифонова.

Заради инцидента, станал на 16 декември м.г., е замразена работата по изграждането на депото съобщиха от Държавното предприятие за "Радиоактивни отпадъци". В писмен отговор на въпрос на медията ни, те обясниха, че нямат информация за смъртта на мъжете , тъй като се провеждат следствени действия.

Ето пълния отговор на ДПРО до медията ни по отношение на строежа на депото за опасни отпадъци:

 "Към настоящия момент е спряна временно основната работа по изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО), въпреки, че не са налице основания за предприемане на действия от органите на ДНСК по реда на чл.224, ал.1 от ЗУТ за спиране на строежа.

Извършват се само дейности по външни връзки, които са предмет на отделни разрешения от МРРБ – доизграждане на битово-фекална канализация и изграждане на топлоподаването на НХ РАО.

В същото време активно се работи по план за действие ("екшън план“) за реализация на комплекс от строги мерки за недопускане на подобни ситуации в последващите действия при изграждане на Хранилището. Планът ще бъде представен пред Европейската банка за възстановяване и развитие, която администрира средствата от Международен фонд "Козлодуй“ за финансиране  на проекта.

По отношение на двата конкретни въпроса, свързани с причината, довела до трудовата злополука и отговорността, на този етап ДП РАО няма информация, за да предостави отговор, тъй като се провеждат следствени дейности за изясняване на обстоятелствата, при които се е случил инцидентът."

На 16 декември м.г. около 10 ч., на строяща се площадка ДПРAO "Рaдиaнa" зa ниcкo и cрeднoaктивни рaдиoaктивни oтпaдъци, при извършване на cтрoитeлнo-мoнтaжни дейности починаха двaмa рaбoтници, а други двама бяха ранени.

"Ние правим скеле и по едно време големият син, който работи с мен, вика - слизайте долу, че умирам. Обърнах се - какво става?! Арматурата тръгна. Пада една след друга. Все едно картечница. Тя не беше закрепена изобщо. Но това е само по вина на техниците! Друго нищо не е, ако ще да ме изгонят от фирмата!", разказа след инцидента един от работниците.

Въпреки че фактите за смъртта на мъжете изглеждат очевидни, все още се установяват причините, довели до трагичния инцидент.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: