Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разтърсващият разказ на последния човек, видял Христо Проданов жив
Автор: Екип Burgas24.bg 13:01 / 20.11.2021Коментари (2)939
©
Сънародниците ни от фейсбук групата "Виртуални пътешествия по света“ ни направиха свидетели на една емоционална среща. Те се видяха с последния човек, видял легендарния карловец Христо Проданов жив - неговият шерп Чованг Ринджи Шерпа. Ето разказът от социалните мрежи:

Вчера беше един от най-емоционалните дни в нашето пътуване! В Намче Базар сме и се срещаме случайно ( или не ) с ..личния шерпа на Христо Проданов - Чованг Ринджи. Христо Проданов, хора ! - първият български алпинист, който изкачва Еверест. Същият Христо Проданов, за който цяла България тръпне до последния миг на 21 април 1984г.

Върнахме се 40 години назад.. Ринджи ( днес на 81 г. )- много енергичен и с бистра памет, ни разказва как рано сутринта около 4 часа двамата тръгват да атакуват върха по страховития Западен гребен. На около 8500 м, падаща с кислород бутилка от горе, удря Ринджи в гърдите и той започва да плюе кръв. Христо му казва да се прибира в лагера и продължава сам към върха..за съжаление остава там завинаги.

Може да ви се струва странно, но очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина. Подарихме му български флаг и го поканихме в България ( на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават ( той никога не е излизал от Непал) .

Питаме го какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: “вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит".

Английският на Ринджи е изключителен за 81 годишен непалец (който никога не е излизал от Непал), но от време на време ни трябва помощта на нашия гид Рами.

От нашата камбанария на 20-30-годишни младежи, историята е само такава, каквато са ни я разказвали нашите родители, за първи път я чуваме от първо лице. Впечатлени сме!

По-късно вечерта ни дойде на гости, заедно със сина си, в къщата, където бяхме настанени. Разказаха ни за живота си, къде са дъщерите и синовете му, подариха ни и будистки шалчета. Накрая го попитахме само, според него какъв е смисълът на човешкия живот ( много философски ) - а той със същата усмивка ни казва: “ ние сме будисти - всичко, което правим е за следващото поколение.

Христо Проданов е първият българин, изкачил през 1984 г. първенеца на Земята, връх Еверест. “Аз съм на върха, на върха съм – Христо". Тези думи той изри­ча, когато развя родния трибагреник на първия връх на планетата.  Това е първият човек, изкачил върха по Западната му стена, без да ползва кислороден апарат.  Това също е и най-ранното изкачване на върха за пролетен сезон /20 април/, както и първо соло изкачване по Западния гребен /и все още единствено/. На върха Христо престоява 33 минути от 18.15 до 18.48 часа.

Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Христо Проданов е и първият българин, стъпил на осемхилядник - връх Лхотце (8516 м, през 1981 г.). 











Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ОТ К Е Н Е Ф А БЯХА ИЗГОНЕНИ 2 000 000 МИЛИОНА ТУРЦИ, КОИТО СТЪКМИСТИКАТА "ЗАБРАВИ" ДА МАХНЕ ОТ СПИСЪЦИТЕ , ТА СЕ ОКАЗАХТЕ 9 МИЛИОНА НА 10 НОЕМВРИ. А СЕГА СТЕ < 5 МИЛИОНА :)
0
 
 
СТЪПИЛ Е НА ВЪРХА, КОЛКОТО УНТЕРМЕНШЪНИТЕ СА СТЪПИЛИ НА ЛУНАТА :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: