Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Развенчаха мита за кемтрейлс! Или пък не?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:54 / 11.05.2023Коментари (0)543
©
Всички хора в някаква степен харесват различни конспирации. Дори някои теории получават сериозно световно внимание и заживяват свой живот. Превръщат се в течение. Ще бъде ли скоро развенчан митът за кемтрейлс или пък вече завесата е вдигната? Уверете се сами.

В големите градове често можете да видите множество облаци в небето под формата на линии, които пресичат хоризонта. Но какви са тези малки бели следи в небето?

Тези облаци се използват в подкрепа на теорията на конспирацията за химическите самолетни линии, известни още като кемтрейлс. Смята се, че това са отровни облаци, които се използват, за да упояват хората, пише The Daily Digest.

Пред лицето на изменението на климата и липсата на валежи на много места по света, теорията за кемтрейлс беше възобновена с нов аргумент. Някои теоретици на конспирацията казват, че не вали, защото самолетите предотвратяват дъжда и причиняват суша, и това е очевидно в небето, пълно с инверсионни следи.

В действителност теорията за кемтрейлс, както всички теории на конспирацията, се актуализира постоянно в зависимост от текущата ситуация.

Всичко започва през 90-те години на миналия век. Хората се страхували, че кемтрейлс размътват ума, а опасенията им се превърнали в дискурс против ваксинирането - някои вярвали, че тези облаци опитват да ваксинират хората от въздуха.

Сега има хора, които твърдят, че кемтрейлс са доказателство, че някой манипулира времето.

Обяснението за инверсионните следи, които се виждат в небето, е просто и учените продължават да го повтарят: това е пара, изпускана от търговски самолети (или други самолети), която кондензира и се превръща в ледени кристали, които висят в небето. Така че не е мистерия.

Теоретиците на конспирацията са убедени, че тези следи в небето се използват, за да убият хората или да се контролира населението на света.

Започвайки от тази предпоставка, се отваря широка гама от вярвания с различни хипотези между мистичното, апокалиптичното и абсурдното. Но както всички страхове теорията за кемтрейлс има известна реалност в своя произход. Всъщност през 20-ти век е имало експерименти, при които населението е било пръскано с потенциално токсични елементи.

Според "Индипендънт", който цитира правителствен доклад, е имало армейски тестове между 1955 и 1963 г., при които цинков кадмиев сулфид е бил изпуснат на южното и западното крайбрежие на Великобритания.

Друг експеримент, проведен в Сан Франциско през 1950 г., също е широко цитиран. Както се съобщава в статия в списание Smithsonian, кораб на военноморските сили "пръска въздушно бактерията Serratia marcescens в продължение на шест дни на около две мили от северното крайбрежие на Калифорния." След това разпространението на бактерията е било анализирано, за да се види как би изглеждала една биологична атака.

Експерименти като тези подхранват конспиративни фантазии, но реалността е, че ако някой правеше нещо в небето, със сигурност щеше да се опита да не привлича толкова много внимание към действията си.

В действителност почти всички теории на конспирацията имат за цел да оспорят научния дискурс. Науката според теоретиците на конспирацията е изкуствен разказ, пълен с лъжи, конструиран от големите корпорации или тайни общества, които управляват света, препредава vesti.bg.

Вярата в кемтрейлс има много общо с религията, както и вярата в плоската Земя и други теории. До тези убеждения човек може да стигне само като прекрачи границата на установеното. Само посветените разбират значението на определени линии в небето.

Развенчаването на тези конспиративни теории и дезинформация е важно: разпространяването им помага за разпространението на послания на омраза и страх, които са вредни за обществото. Доказателство за това е, че ексцентрична и привидно "невинна“ теория като теорията за рептилите (която предполага, че извънземна раса живее сред нас като хора) в някои случаи е показала, че прикрива антисемитски изказвания.

Налице е и склонността на някои знаменитости да бъдат лековерни и да разпространяват теории като кемтрейлс. Ето конспиративната публикация на Кайли Дженър от 2015 г. в Twitter.

Тези следи не са токсичен продукт, но според Европейската комисия въздушният трафик е отговорен за 13,9% от вредните за околната среда емисии на CO2. Следователно за доброто на човечеството тези следи, които виждаме, трябва да изчезнат колкото е възможно повече.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: