Редуваме присъствено и онлайн обучение?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:34 / 12.11.2020
1197
Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от просветното министерство. В студиото на "Здравей, България" образователният министър Красимир Вълчев обясни, че за всяка област ще се взима различно решение, но идеята е дистанционното обучение да продължава най-много 3 седмици.

"Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза той.

"Лятото имаше много дебати за това какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена и следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително", заяви министърът. И припомни, че в момента всеки директор на училище има право да решава дали децата да стоят с маски в час.

Вълчев съобщи още, че сега има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при малките ученици, отколкото при големите.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, до вчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще се провежда то. "Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също намалява", коментира образователният министър.

"През януари и февруари, когато се очакват и сезонните грипни вируси, вероятно ще има 2-3 седмици онлайн обучение", предположи Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждана възможността за намаляване на лятната ваканция и удължаване на зимната.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).