Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рехабилитация и профилактика по НОИ - какво се полага през 2019 г.?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:56 / 21.03.2019Коментари (0)1157
©
В края на март 2019 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще стартира Програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година.

Какво осигурява НОИ:

1. Парична помощ за всяко лице, включваща: Изцяло средствата за не повече от общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, остойностени по видове, съгласно Ценоразпис на диагностичните и терапевтични процедури на Националния осигурителен институт. Средствата за стойността на нощувките - крайна цена в размер до 18,00 лева за една нощувка. Частична парична помощ за хранене в размер на до 7,00 лева, за един храноден.

2. Продължителност на престой в санаториум 10 дни веднъж годишно е продължителността на рехабилитацията на едно правоимащо лице, които НОИ покрива, включвайки гореописаните условия.

При желание за ползване на финансирани по програма на НОИ за профилактика и рехабилитация болните от Бехтерев, както и други болни с диагностично уточнени заболявания, трябва да представят изискуемата медицинска документация, която доказва заболяването: лична амбулаторна карта (ЛАК); проведени изследвания; епикризи; разчет на снимки; електрокардиограми; решение на НЕЛК/ТЕЛК, ако има издадено такова.

Всеки, който иска да се възползва от рехабилитационните програми трябва първо да съгласува желанието си с наблюдаващия го лекар, както и да се информира за заболяванията и противопоказанията за лечение, профилактика и рехабилитация по програма НОИ. Лекуващият лекар преценява дали е необходимо провеждане на профилактика и рехабилитация за диагностично уточнено заболяване, като отразява тази преценка в медицинско направление (Бл. МЗ № 119?98), което е необходимо да бъде представено в ТП на НОИ.

Кой има право на добавка за профилактика и рехабилитация по НОИ

Съгласно условията на Закона за социална интеграция на хората с увреждания ( чл.42 ал.2 т.4 ) право на добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги веднъж в годината имат:

Лица с трайни увреждания с над 90 на сто трайно намалена работоспособност; Деца до 16-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация; Военноинвалиди.

На основание чл.28 ал.1 т.4 от Правилника за прилагане на същия закон добавката се изплаща от съответните териториални служби към Социално подпомагане, след представяне на разходооправдателен документ за извършеното балнеолечение или рехабилитационни услуги в едномесечен срок от крайната дата на ползването им.

Добавката е в размер до трикратния размер на гарантирания минимален доход, която в момента е 195 лв., но не повече от действително направения разход съгласно представените документи. Лицата, имащи право на придружител, ползват същото основание за добавка. Добавката се ползва, когато не се получава на друго основание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: