Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Решено е: Лошо им се пише на шофьорите ако откажат тест за наркотици
Автор: Екип Burgas24.bg 20:10 / 20.01.2023Коментари (0)505
© iStock
Да бъде криминализиран отказът на водачи на МПС да бъдат проверени за наркотици, предвиждат приети на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ-СДС за промени в Наказателния кодекс (НК), внесен от Христо Терзийски, за криминализиране отказа на водачи на моторни превозни средства да бъдат проверени за употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Такъв отказ следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по съответния ред.

Втора група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Парламентът прие на първо гласуване общо осем законопроекта за промени в НК.

Със законопроекта на "Възраждане“ се преодолява законодателна празнина, при която местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на "извършено на пешеходна пътека“.

С промените се въвежда по-тежка наказуемост за деяния, когато моторното превозно средство навлезе в площи извън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на обществения транспорт и др.

В законопроекта на БСП се посочва, че е налице обективната необходимост да бъдат направени промени в тежестта на предвидените наказания.

Отбеляза се, че с допълнителна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на смърт на служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения.

Твърди се, че увеличаването на наказанието "лишаване от свобода“, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления.

Вторият законопроект за промени в НК на "Възраждане“ е свързан с необходимостта от предвиждане на наказателна отговорност за случаите на трафик на хора през нашата граница. Предлага се включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение.

С друг законопроект, на Корнелия Нинова от левицата се разглеждат две групи престъпления – престъпления, свързани с детската порнография и управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 на хиляда, установено по надлежния ред, или когато разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

Законопроектът на "Продължаваме Промяната“ предвижда завишаване на наказанията за незаконен улов и определя конкретен праг на нарушенията в горите, с оглед на установената противоречива практика при работата на контролните и правораздавателните органи.

Със законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност.

Това се очаква да доведе до разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с него.

Със законопроекта на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се предлага завишаване на размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места. Сега наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: