Ресторантьор: Трудно ще се справим само с 30% отворена площ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:58 / 04.05.2020
1432
Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса?

Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение, предаде БНР.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред "Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи“.

Димитров посочи, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той.

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

"Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14362):
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
Още новини от Национални новини:
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици!
Младите българи в чужбина искат да се върнат обратно у нас
Никола Минчев: Тръгваме с амбиции за широко представителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).