Ревизоро: Системата на митниците се манипулира

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:09 / 17.01.2017
1822
Системата на митниците се манипулира. Според доклад на ДАНС и прокуратурата има предпоставки и данни, според които системата БАЦИС, която контролира рисковите и акцизните стоки, би могла да бъде манипулирана и то дистанционно. Над 300 000 транзакции могат да бъдат изтрити. Това съобщи в предаването "Лице в лице" депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро. Той допълни, че са искали доклада в комисията в Народното събрание, но не са го получили.

По думите му от понеделник насам специализираната прокуратура, ГДБОП, и ДАНС са се засилили да работят. Според него те са получили инструкции от главния прокурор Сотир Цацаров, че повече няма да им се налага да крият информации от прокуратурата, а ще ги представят такива, каквито са, защото до този момент нищо не е стигало до прокуратурата.

Емил Димитров добави, че от контрабанда на горива се губят 1,2 милиарда. "Хем борим битката с контрабандата, хем нямаме нито един заловен контрабандист", коментира Ревизоро.

При горивата процентът, който официално се оповестява от митниците е 60% собствено производство и 40% директно внос и продажба от чужбина.

Реално се оказа, че едни 30% по доклада на Министерството на финансите, който упорито се укрива, които никой не отчита. Ако има монопол - то е монополът на контрабандните горива, обясни депутатът:

"Този доклад е за три години назад и разглежда периода на три правителства. Това гориво е реализирано на българския пазар и 1,2 млрд са загубени от него. Това са официални данни на Министерството на финансите".

В коментар на последната акция, при която бяха задържани за корупция варненски митничари, Емил Димитров каза, че излиза, че през последните 4 месеца България или ЕС е бил врата, която всеки с 1500 лв. е могъл да прескочи - даваш и контейнер с каквато и да е стока е могло да влезе и това се е случвало хиляди пъти.

"Нова порция златни момчета със златни ключета. Със златните ключета са им заключени устите, защото няма да кажат нищо. Четири месеца ги дебнат и накрая в един човек има пари, ама те били предвидени за другите хора".

Всеки път, когато се задържат митничари се прави една показна акция - взимат се много хора, слагат се на земята, общественото мнение се настройва, че това е най-големият удар. След което отива в съда, съдът е с извити ръце. Първият път съдът винаги потвърждава мярката под обществения натиск, допълни Ревизоро.

"Варна е един много специален град - в който на едното пристанище пристигат 19 танкера и никой не ги мери, на другото пристанище пристигат стотици хиляди контейнери и никой не ги проверява.

Това е доказателство, че митницата не работи добре. Център по контрола и анализа няма. Няма в София център, в който ти да провериш тези контейнери задържани ли са, не са ли задържани, влизат ли приоритетно фирми или не. Те са си направили държава в държавата. Очаквам в следващите месеци много сериозни реализации по тази тема", заяви депутатът.


Виж коментарите (3)

Още по темата (8):
07.02.2020 Спецпрокуратурата предаде на съд за подкупи бившия началник на "Варна-Запад" и четирима началници на смени
24.01.2017 Дъщерята на един от задържаните варненски митничари: Татко е съвестен и свестен човек
17.01.2017 Варненските митничари покривали наркоканал
16.01.2017 Митничарите от Варна с месечна такса “експрес" от 45 000 лв.
15.01.2017 Днес решават дали варненските митничари ще останат в ареста
14.01.2017 Ето я корупционната схема на митничарите от "Варна-Запад"
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).