Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ревнива и с изключително високо самочувствие наследница на богато семейство превърна живота на мъжа си в ад
Автор: Диана Бикова 17:01 / 30.06.2020Коментари (4)1828
© iStock
Властни жени агресират след раздяла с половинката си и започват да я тормозят психологически и емоционално. Това е един от вариантите за насилие над мъже, регистрирани от неправителствената организация "Джендър алтернативи", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Не във всички случаи обаче майката е родителят, който се грижи най-добре за децата си, както е общоприето в България, смята адв. Милена Кадиева. 

Ревнива и с изключително високо самочувствие наследница на богато семейство превърнала живота на съпруга си в ад. Нейните родители още преди сватбата не харесвали зет си, а после при всяка среща не пропускали да го дразнят с дребни изнервящи реплики. Мъжът не издържал и напуснал семейния дом, въпреки че много обичал 4-годишното си момиченце. Преди да се реши да се обърне към съда за регламентиране на режима за лични контакти с детето, съпругата пуснала дело за домашно насилие. На практика жената е легализирала онова, което самата тя е правила и в момента мъжът е в процес да доказва, че не той е насилникът.  

"Това са некадърни, некомпетентни родители, които водят военни действия. За съжаление, в тези случаи, децата са най-потърпевши", коментира адв. Кадиева. Отношенията в едно младо семейство се влошават, когато има намеса от страна на родителите, допълни Любомира Цъцарова, психо-социален консултант във фондацията. 

Около 5-6% от жертвите на домашно насилие са мъже. Наскоро двама братя се оплакали от майка си, че се меси в личния и социалния им живот. "Не е нормално на 33 години да живееш с майка си. Когато има две поколения в една къща, резултатите са или домашно насилие, или развод" - каза адв. Кадиева.

250 дела за домашно насилие се образуват за една година в България, посочи адв. Кадиева. Една четвърт от тях са прекратявани, тъй като жертвата се отказва. В 95.5% от останалите 3/4 случаи се издава първоначална заповед за незабавна защита, която впоследстие става заповед за трайна защита. За съжаление често полицията отказва да регистрира сигнали за домашно насилие и тогава жертвата може да се обърне към прокуратурата. 

Фондация "Джендър алтернативи" прилага Програма за извършители. Според адв. Кадиева най-неуспешната работа е, когато има издадено съдебно решение за включване в тази програма. "Това е неосъзнат насилник, който в следваща връзка пак ще е насилник, но жертвата ще е нова" - обясни юристката. Най-ефективната работа е със самозаявилите се, тъй като те са мотивирани да се освободят от тази зависимост.

Трите най-важни промени в Закона за защита от домашно насилие, които предстои да се приемат, са:

- незабавната защита да е със срок 3 месеца, а не както е в момента един месец;

- насилникът да докаже, че не е извършител, а не жертвата (обикновено жена) да доказва, че е жертва;

- в съда да се разглеждат всички /или основните/ случаи на домашно насилие, а не само от последния месец, тъй като насилието е процес, а не еднократен акт.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трябва по сериозни действия и закони за домашно насилие
0
 
 
"насилникът да докаже, че не е извършител"?!? И как се разбира, че насилникът е насилник, че да му се налага да доказва, че не е такъв?!? Просто защото някой е казал така? Ами нали точно примерът в статията доказва до какви злоупотреби ще доведе такава промяна в закона...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: