Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибари се надпреварват за едри кефали
Автор: Екип Burgas24.bg 15:26 / 05.02.2024Коментари (0)757
©
Много едри речни кефали ловят майстори от водите на река Марица край Пловдив. Това е една от малкото риби, които не се притесняват от студа. В последните дни на януари и първите на февруари резултатите са впечатляващи. На въдиците се закачат екземплари по над 2 килограма. Разбира се, трябва и голям майсторлък.

Тайните на успеха издава пловдивският риболовец и доказан специалист в плувкаджийския риболов Стефан Илиев.  

"Рязкото падане на температурите активизира трофейните риби по реките. Време е за кефали от тежка категория", споделя майсторът. Той опитва различни перпективни вирове по реката преди да установи къде се спотайват големите риби.

"Станах доста рано. Всичко беше замръзнало, нямаше вятър. Условията бяха перфектни за риболов. Грабнах набързо болонезата и тръгнах към реката. Първо прецених течението. Наложи се да сменя плувката с по-тежка, понеже водата се беше вдигнала. От 2 грама набързо минах на 4 грама, с дебела антена за по-голяма видимост. Това беше важно, понеже се налагаше далечно изтичане по течението", обяснява Илиев. 

Той знае, че в този участък на реката се подвизават трофейни кефали и няма как да рискува с прекалено фини такъми. Използва повод от флуорокарбоново влакно с диаметър 0,14 мм и кука щ12. Рибарят издава, че най-важна е храната. Той слепва 2,5 кг бели червеи и малко количество мозайка (дребни камъчета) със специално за целта лепило. Целта е да се оформят тежки топки, които да падат на дъното на реката и течението да не ги отнася. От тях постепенно се отделят живи бели червеи и това примамва и настървява кефалите. 

"Търсенето на трофейни кефали няма нищо общо с риболов на дребни и гъсти риби. След 3 часа постоянно подаване на червеи и много настояване дойде сефтето - солиден кефал 1,3 кг. Вече бях спокоен, че съм спасил капото, но и уверен, че ще има и още, и по-големи. Продължих регулярно да подхранвам и ги строих пред мен. Дистанцията беше около 40 метра, а рибите вземаха стръвно на десетина метра след захраненото петно. Към 14 часа вече имах 4 добри кефала, когато дойде и най-класната риба. Вадих я близо 15 минути, докато се поукроти и съумея да я вкарам в кепа. Този наистина беше огромен кефал с тегло 2,2 кг. Бях много щастлив, но и уморен от борбата", споделя майсторът. До края на излета той изважда още един кефал над двата килограма. Накрая снима видеоклип с освобождаването на рибите обратно.

"Това е труден, но сладък и запомнящ се риболов. Трофейните кефали не са лъжица за всяка уста", признава 31-годишният Стефан Илиев пред "България Днес".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Автобус се обърна край Своге, има много жертви
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: