Рибарите искат удължаване забраната за улов на калкан

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:37 / 11.04.2017
1150
Рибарите по Черноморието ни правят последни влизания за калкан, тъй като от 15 април влиза в сила забраната за улов на деликатесната риба. Според морските вълци, уловът на калкан е слаб заради тежката зима. Корабите правят преход по 8 - 9 часа навътре в морето и всички капитани били принудени да се съобразяват с прогнозите за времето. Така влизанията са поне два пъти по-малко, отколкото в нормални условия.

Забраната за улов на калкан е два месеца. Рибарите обаче настояват тя да бъде удължена с още един месец, за да може да се развие хайвера. В противен случай, няма да бъде опазен ресурсът от калкан в Черно море, предупреждават морските вълци.

Дългата и тежка зима ще забави като цяло риболовния сезон, прогнозират още рибарите. В момента по даляните излизат малки количества трицона и карагьоз. 

Около Гергьовден се очаква да се появи сафрид, но е малко вероятно, тъй като водата е много студена. Температурата й е 5 - 6 градуса, а трябва да стигне поне 12 градуса, за да може хайверът да се развие. През май морето трябва да бъка от карагьоз и пролетен сафрид, но заради студената вода рибата ще тръгне по-късно, твърдят опитни рибари.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).