Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родни производители казаха защо ядем скъпи плодове и зеленчуци
Автор: ИА Фокус 11:30 / 24.03.2024Коментари (0)1182
©
Все по-малко дребни и средни производители на плодове и зеленчуци избират борсите и зеленчуковите пазари, за да продават стоката си. Вместо това сключват различни договорки с прекупвачи, който от своя страна вдигат цените на плодове и зеленчуци. Много често по-малките производители се принуждават да изхвърлят продукцията си или да я продават под себестойността ѝ.

Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място - с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ - с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина.

Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената. От обществената телевизия са направили проучване и проследявате цената на сезонните зеленчуци, която оказва се, че на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци.

Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си.

Райко Динев - земеделски производител: "Като всеки път, високи цени и на разсад, и на торове и това вдига цената."

За да не изхвърлят продукцията си, я продават за по-малко отколкото струва.

Зоя - земеделски производител: "Търговията в момента е много зле, цените са под всякаква критика - ето 10 салатки за 2 лева, обаче няма кой да купува. Стока има в изобилие, купувачите ги няма, търговците ги няма, младежта я няма и от там идва проблема. Кромид, виж по 30-40 стотинки, перфектен кромид, даже и на 20 има..., репи, ето цял чувал за 2 лева."

Александър - земеделски производител: "Не може да си пласираме стоката, няма продаване, всеки ден изхвърляме, всеки ден..."

Причината за това, че производителите не изкарват достатъчно, е че все по-малко са и бизнесите, които пазаруват от борсата. Основните клиенти пазаруват на дребно за вкъщи.

Зоя - земеделски производител: "Може би понякога сключват споразумения там по места по селата, директно, без да идват тук, но тука ги няма."

Най-голяма е печалбата за прекупвачите, защото разликата в цените на едро и дребно са много големи, - зелената салата тук струва по 20 стотинки, понякога търговците я дават и за по 10 стотинки, а в магазините често струва от 50 стотинки, дори до 1 лев за брой.

Райко Динев - земеделски производител: "Прекупвачите честно казано най-добре от всичките, както го мислим така е един работи, друг печели".

Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: