Родни учени ще изследват инстинктивното хранене!
За първи път български учени започват да изучават тайните на инстинктивното хранене. Това съобщи председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф.Божидар Попов при откриването на 11-ия конгрес по хранене в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна, предаде репортер на Varna24.bg.
Инстинктивното хранене показва от какво се нуждае тялото на даден човек в момента. Ако пред няколко души бъдат поставени разнообразни храни, всеки ще избере нещо различно, от което организмът му има нужда в момента, обясни Попов.
Според него вероятно хората с оптимално тегло, което почти не варира през целия им живот, се поддават именно на този инстинкт. Задачата на учените е да установят как се постига този дълготраен баланс. За целта ще помогнат и столетниците, сред които няма затлъстели хора.
"Интересно е да се проучи как са се хранили през целия си живот, като се вземат предвид и други фактори – средата и качеството на живот“, посочи проф. Попов.
Според него не е изключено организмът да извлича само полезните съставки от някои вредни храни, ако човек има афинитет към тях и е свикнал да ги консумира. За избора на любими храни голямо значение има и генът, затова и всеки човек усвоява храната по различен начин, допълни ученият.
Той предупреди, че инстинктът обаче може да е подвеждащ. Затова при глад хората най-често посягат към сладкото.