Росен Христов: Интерконекторът със Сърбия ще бъде готов до края на октомври

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:49 / 18.03.2023
728
Интерконекторът със Сърбия ще бъде готов до края на октомври. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на инспекция на работата по строежа на газовата връзка България-Сърбия, предаде репортер на "Фокус". 

По думите му интерконекторът ще бъде пуснат в експлоатация през ноември, а целият проект е в рамките на определения бюджет. 

"Всички структури работят, така че не само контролираме, но и подпомагаме проекта. От ноември месец се очаква да можем да използваме интекронектора. 1,8 млрд. куб. м. е капацитетът, като ще направим анализ на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа с цел да подпомогнем другите държави да диверсифицират доставките си, како ние направихме в България и имаме готовност да увеличим капацитета му до 3,2 млрд. куб. м", каза министърът. 

Той бе категоричен, че България не внася руски газ. По думите му именно енергийната ни инфраструктура ни позволява да постигнем диверсификация.

"Закупуването става от Булгаргаз и с изисквания за стандарти, така че ние не купуваме руски газ. Инфраструктурата е тази, която ни позволява неруският газ да бъде транспортиран до България", обясни Христов.

Служебният министър заяви, че има възможност природен газ да бъде доставян през интерконектора  към Централна Европа. 

"За момента основно предвиждаме интерконекторът да бъде използван посока България – Сърбия, така че се очаква по-голямата част от потока да върви от юг на север, но тази възможност за доставки ни дава допълнителна сигурност в случай на нужда да доставяме от Централна Европа", каза той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (243):
16.02.2024 Експерт: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да
плащаме!
03.02.2024 Ситуацията на "Булгаргаз" е много тежка
23.01.2024 Бивш министър: Сметките ще са много по-високи!
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
28.11.2023 Илиян Василев: В България има достатъчно мощни среди, които печелят от посредничество и реекспорт на руски стоки
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).