Росен Плевнелиев: Шансовете за първия мандат растат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:17 / 07.12.2022
502
Шансовете за първия мандат растат, проф. Николай Габровски е готов за реформите. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев – президент на България в периода 2012-2017 г.

В синхрон с професията на проф. Габровски, който е лекар, Плевнелиев заяви, че национално отговорното действие е да започнем да се лекуваме.

"Трябва да дадем решение, което да започне да ни лекува – от дълбокото разделение, от липсата на перспектива, път и посока – това означава действащо редовно правителство, това означава действащ и редовен парламент – сега и веднага", каза Плевнелиев.

Той иска моментално приемане на екшън план до края на 2023 г. с всички необходими реформи и закони. Целта е да постигнем 3 неща – план за възстановяване, еврозона, Шенген, обясни президентът до 2017 г.

Според него би могло да има подкрепа за едно експертно правителство, включително и от БСП.

Припомняме, от БСП съобщиха, че утре ще разговарят с кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски за съставяне на кабинет с първия мандат, но тяхното мнение е да не го подкрепят.

Макар и да има желание кандидат-кабинетът на ГЕРБ да получи подкрепа на 5-те системни партии без "Възраждане" и "Продължаваме промяната", той оценява, че и подобен вариант може да е с хоризонт от 1 година напред до местните избори.

"Шансовете за това растат. Ако не успеем от първия мандат, ще се направят всички възможни опити от третия. Ако не излъчим работещо правителство и парламент, ние запокитваме България в дебрите на българския казан в Ада с бедност, изолация и геополитическа промяна", категоричен е Плевнелиев.

По думите му от ГЕРБ предлагат експертен проектокабинет, с който се търси експертност, търсят се хора, независими, които могат.

"Понякога това, че човек няма политически опит, помага. Политиката обаче се превръща в някаква форма на маркетинг – да уцелиш твоята група клиенти и да им кажеш правилните послания", каза Плевнелиев.

Той изтъкна и шанса, който лично той е получил да влезе в политиката. "Когато съм бил държавен глава, по никакъв начин никой не ми е диктувал от ПП ГЕРБ какво да направя или не. Много често сме имали тежки спорове с Борисов, но аз съм продължавал да работя в посоката, която считам, че е била правилна за България", каза бившият държавен глава.

"Борисов е натрупал мъдрост да даде крачка назад, да потисне собственото си его, да се поучи от собствените грешки, и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация и смелост да направят нещо за държавата. Борисов има страхотен инстинкт за самосъхранение. Той е добър шахматист и вижда играта напред", допълни Росен Плевнелиев.

За разлика от него Кирил Петков и "Демократична България" не могат да дадат крачка назад или настрани, въпреки че съзнават, че това е важно за България", добави той. Плевнелиев хвърли вината върху кабинета "Петков" за липсата на стратегически инвестиции и за очакваното отлагане на влизането ни в Шенген.

"Следващата година може да имаме и финансова катастрофа, плюс политическа катастрофа. Какво сте готови вие да направите?", запита индиректно Плевнелиев.

Според Плевнелиев, "Демократична България" е крайно време да излязат от сянката на левите популисти и ПП. За отношенията между президента Румен Радев и ПП, Росен Плевнелиев смята, че грешките основно са от страна на президента. "Един президент никога не бива да допуска по подобен начин да бъде манипулиран", допълни Плевнелиев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (843):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).