Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росица Матева, ЦИК: Намерението ни е много сериозно да подходим към СИК
Автор: Йоланда Пелова 21:12 / 24.08.2023Коментари (1)556
© БНТ
Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Как ЦИК се подготвя за предстоящите избори в България?

Така е, подготвя се и то доста време преди насрочването на тези избори, ЦИК започна подготовката за тях. Най вече с това да информира гражданите, избирателите как ще могат да гласуват в тези избори, както и кандидатите, разбира се, които ще се кандидатират за участие и какви са условията за това. Започнахме още от април-май месец да подготвяме отговори на такива въпроси. Имаме вече на страницата на ЦИК рубрика “Разяснителна кампания", имаме и рубрика “Въпроси и отговори" в раздела “Местни избори 2023" и наистина молбата ни към всички избиратели и кандидати е, най-напред да потърсят отговор на въпросите, които възникват пред тях на интернет страницата на ЦИК, след това да изпращат писмени запитвания до ЦИК само ако не намерят отговор на въпроса си.

Но смея да твърдя, че ние сме публикували доста отговори, групирани са по теми, така че да не затрудняват избирателите. Освен това, след насрочване на изборите сме приели холограмата, повече от 25 принципни решения с които уреждаме условията и реда по организация на изборите. Започнахме да назначаваме Общинските избирателни комисии (ОИК), които са 265.

Стана ясно, че вече са назначени първите Общински избирателни комисии. Какъв беше подходът на ЦИК?

Точно така. Подходът на ЦИК е винаги един и същ. Когато пристигнат документите на избирателните комисии, в момента назначаваме Общинските избирателни комисии, за които, при консултациите, които са направени при кметовете на общини, политическите партии, които имат право да излъчат са постигнали съгласие за състава на Общинските избирателни комисии. В следващите дни ще продължим с назначаването на Общинските избирателни комисии. Там, където не е постигнато съгласие, разбира се, ще назначим Общинските избирателни комисии, като преценяваме аргументите за несъгласие, както и предложените членове на Общински избирателни комисии с какво образование са, с какъв опит и т.н.

Предстои от тук нататък да назначим останалите Общински избирателни комисии. Работата на Общинските избирателни комисии ще започне на 9-ти септември, срокът на ЦИК да ги назначи е до 8 септември 2023 г. Все още мога да кажа, че сроковете по холограма не текат, но ние работим предварително, за да има достатъчно време и избирателите, и кандидатите, и политическите сили , да се подготвят, за да се регистрират за участие в тези избори.

Г-жо Матева, в други ваши медийни изяви определяте предстоящите избори като “най-сложните в този момент". Защо?

Те не само към този момент, по принцип общите избори за общински съветници и кметове са най-сложните, които се произвеждат на територията на Република България, защото избираме няколко отделни органа на власт. Избираме Общински съвет, избираме кмет на община, кмет на район в три от общините на София, както и кметове на кметства, които са повече от 3000.

Въобще, на някои места ще има доста бюлетини, където трябва да гласуват хората и може би ще се объркат.

Не. Няма да се объркат. Традиционно на местни избори се гласува поне с 3 бюлетини, само в София е възможно на територията на Столична община да се гласува с 4 бюлетини, тъй като ще има избори и за кмет на кметство, кмет на район, общински съветници и кмет на община. Това е по-сложното, защото вместо с една бюлетина, както се гласува във всички останали избори, този път ще се гласува с 3 или 4 бюлетини. В по-голямата част от случаите, ще се гласува с 3 бюлетини. Не мисля, че това ще затрудни избирателите, тъй като както казах, откакто се организират такива местни избори, по този начин се гласува. Но все пак, имаме 3 бюлетини, 3 начина на гласуване, така, че това е по-сложното за организация и за отчитане на резултата по-скоро, бих казала.

Има много възможности и да отбележим машинно гласуване и на хартия, разбира се, към настоящия момент.

Да, този път за първи път ще има машинно гласуване на общите местни избори, досега не е имало.

Г-жо Матева, отбелязахте и вие, че за първи път на местни избори, а именно на 29 октомври ще се гласува с хартия и с машини на национални местни избори. Имате ли някакви притеснения и опасения, свързани с това?

Не бих казала, че в ЦИК има опасения и притеснения. Досега ние сме провели няколко частични избора за кметове на кметства и кметове на общини с машини. Организирахме вече няколко национални избори с машини, така, че не бих казала, че имаме някакви притеснения във връзка с това. Последните избори за Народно събрание бяха при смесени избори с машини и с бюлетини, така, че не мисля, че ЦИК има притеснения в тази посока. Работим по организирането и на двата начина на гласуване.

На какъв етап е самото прецизиране на софтуера?



Работим и по това, този софтуер, който е собственост на българската държава трябва да бъде надграден, тъй като, както вече съобщих тогава, когато е сключван договора и е купуван този софтуер по Изборен кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машини. Така че той има необходимост от доработване и надграждане, но това не е проблем да се направи и ЦИК работи по възлагането на тази дейност.

Тоест, да разбирам ли, че вече е обсъдено и кой ще настройва самия софтуер или тепърва ще се уточнява това?

ЦИК възлага всички дейности с обществени поръчки, но сме в непрекъснати разговори със създателя на софтуера “Смартматик" и всъщност, те са единствените, които могат да го надградят и да работят с него или обучени от тях техни подизпълнители и представители. Все още се водят разговори как трябва да стане това нещо, но ще бъде обявена обществена поръчка за дейностите, които ще са необходими и са свързани, както с осигуряване на машинното гласуване, така и с осигуряване на хартиените бюлетини за гласуване. Всички дейности, които ЦИК възлага се извършват по Закона за обществените поръчки (ЗОП) с възлагане чрез обществена поръчка. Подготвяме всички обществени поръчки.

Г-жо Матева, какви са сроковете, в които трябва да бъдат финализирани тези разговори, за да бъде осъществен безпроблемно този процес?

Аз, както казах и преди малко, все още сроковете, които са предвидени по Изборен кодекс за тези избори не са започнали да текат, тъй като имаме все още време. ЦИК съобразява тези срокове с изискванията на Закона за обществените поръчки, защото независимо, че има едно изключение в Изборния кодекс, че ЦИК не прилага сроковете по ЗОП, има технологични срокове, най-малко в електронната платформа, в която се публикуват материалите от обществените поръчки и документацията. Така че ЦИК съобразява всички тези срокове и ще бъде възложено и извършено всичко, което е необходимо, за да бъдат осигурени и дейностите по машинното гласуване, и доставката на хартия за машините, както и изработването на хартиени бюлетини в необходимите срокове.

И може би, последното ми питане към вас, но не последно по важност, разбира се. Ще отделите ли повече врече и ресурси за обучение на секционните избирателни комисии (СИК) в страната?

Много важно е да уточним, че СИК се обучават от ОИК. ЦИК подготвя материалите, които служат за база на ОИК да обучат секционните избирателни комисии. Намерението ни е много сериозно да подходим към този въпрос. Подготвяме се и по тази част от изборния процес работим, подготвяме материали. Така че наистина СИК да бъдат подготвени по-добре този път. Предвидили сме и икономически стимул за присъствие на обучение на член на СИК ще се заплаща допълнително. Това е взето като решение, още в едно от първите решения, които прие ЦИК, след издаване на Указа на президента.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сигурно Вашето Намерение също е било много сериозно, когато подхождахте и към най-корумпираните избори! Изборите за Народно събрание! И успяхте да приемете купения вот от страна на най-корумпираните политически партии в България! Тези купили своя вот с нашите пари! Които отново се наредиха на първите места! Е! Явно с купуване на Вот се печелят избори в България!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Лято 2024
Бюджетът на Бургас за 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: