Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росица Матева, ЦИК: В тези местни избори избирателите ще гласуват основно по постоянен адрес
Автор: Харитина Агопян 12:25 / 13.10.2023Коментари (0)758
© Фокус
В тези местни избори избирателите ще гласуват основно по постоянен адрес. Изключение са избирателите, които са регистрирани по настоящ адрес в населено място, различно от постоянния им адрес. Това заяви Росица Матева, зам-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"До 14 октомври тези граждани трябва да подадат заявление в общинската администрация по настоящия си адрес, че желаят да гласуват по този адрес, не по постоянния. Така ще бъдат включени в списъците за гласуване по настоящ адрес. В същото време са заличени от списъците за гласуване по постоянен дарес, за да няма дублиране“, посочи Матева.

Важно е избирателите да знаят, че не могат в изборния ден да решат да гласуват по постоянен адрес, след като са пуснали заявление за гласуване по настоящ, подчертя говорителят на ЦИК. Тези, които имат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, и не са подали заявлението, нямат право в изборния ден тепърва да подадат такова. Те глауват по постоянното си местоживеене. "Вчера ЦИК изпрати писма до псички кметове на общини, за да осигурят дежурни и в събота, така че гражданите да могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес и утре, когато е крайният срок“, успокои гражданите Росица Матева.

На 14 октомври изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна урна, който касае гражданите с увреждания. Трудната подвижност трябва да бъде удостоверена с медицински документи. Към заявленията няма нужда да бъдат представяни решения на ТЕЛК и НЕЛК, но е добре избирателите да приложат копие от медицински документ, удостоверяващ тяхната диагноза, към заявлението за гласуване с подвижна урна. Поне 10 избиратели от едно и също населено място трябва да са подали такова заявление, за да се състави подвижна секционна избирателна комисия и те да могат да гласуват от домовете си. Носят се бюлетините и избирателните списъци, но другите живеещи с трудноподвижния човек нямат право да гласуват в подвижната урнарецени говоритлят на ЦИК.

"Когато има друго лице – с увредено зрение или трудноподвижно, но все пак имащо възможност да излезе от вкъщи, те имат право да гласуват не в предвидената секция, ако тя е на втори или трети етаж на сградата, а във всяко място, където има избирателни секции. В тях машините за гласуване ще бъдат поставени на удобни за хората с инвалидни колички места, а параваните ще бъдат по-широки“, каза още Росица Матева.

Избирателите, чието увреждане не им позволява да гласуват самостоятелно, могат да посочат посредник, който да гласува от тяхно име. Ако този посредник или придружител обаче няма право да гласува в съответната секционна комисия, той няма да може да упражни правото на глас.

Проверката за разпределението ни в изборния ден – къде сме записани да гласуваме, се случва през сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване“ – ГРАО. Информация в коя секция на кой адрес ще пускаме бюлетина излиза на сайта, след като въведем ЕГН-то си.

Ако тайната на вота е нарушеиа в изборния ден, секционната избирателна комисия (СИК) е компетентна да възстанови реда и да отстрани нарушението. Ако според избирателите тази комисия извършва нарушение, се сигнализира общинската избирателна комисия, разясни Матева.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: