Ръководството и актьорите в Младежки театър "Николай Бинев" излизат на протест в понеделник

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:08 / 27.05.2022
737
Ръководството и актьорите в Младежки театър "Николай Бинев" в София излизат на протест в понеделник заради искане от страна на КЕВР да придобие част от сградата на театъра. Става въпрос за пространство с площ от 435 квадратни метра. През февруари КЕВР е входирала преписка в МРРБ, в която пише, че въпросната част от сградата е с отпаднала необходимост и затова желае да я получи безвъзмездно.

От театъра обаче, са категорични, че пространството им е необходимо, за да построят куклена сцена, пише БНТ.

"Не знаем как така КЕВР решава кое е с отпаднала необходимост и кое не. Ние отговорихме на преписката със становище, че обекта не само не е с отпаднала необходимост, а тъкмо напротив - за него има желание от новото ръководство на Младежкия театър да направи куклена сцена там", заяви директорът на театъра Михаил Байков.

От театъра призовават за подкрепа от целия културен сектор.

"Младежкият театър към момента е единственият държавен драматично-куклен театър в София и създаването на куклени представления е заложено в концепцията ни. Затова искаме да апелираме за подкрепа сред всички колеги от културния сектор, защото подобен прецедент би могъл да се повтори с всеки един държавен културен институт", каза заместник-директорът на театъра Делян Тодоров.

"Оттук-нататък е в ръцете на министъра на културата да защити собствеността си. Аз съм изумен, че министърът на културата не застава веднага зад собствеността си, зад един културен институт и не казва: "Не, трябва ни!", като колегите предлагат бизнес-план за развитие - нещо, от което Министерство на културата ще печели, българската култура ще печели, младите актьори ще печелят. И го дава безвъзмездно за офис като този офис може да бъде навсякъде в София, не е необходимо да е в сградата на Младежкия театър. След една година той може да реши, че фоайето му е необходимо за паркинг", каза актьорът Светослав Добрев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираха петима души от горяща лаборатория, спасиха и други сед...
Камион излетя от магистрала "Тракия"
Проф. Рачев: Наводненията не са нещо нетипично за нашия регион, Б...
Епидемиолог: Бременните жени е добре да се ваксинират срещу коклю...
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот
Кои са 10-те най-лечебни билки у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).