Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Петков: Тази година ще е тежка, но следващата ще е катастрофална
Автор: Екип Burgas24.bg 16:48 / 26.10.2022Коментари (0)588
©
ПП АБВ реагира на регламент от 6 октомври на Съвета на Европейския съюз, който третира спешната намеса за справяне на високите цени на енергията. Този регламент много ясно очертава ситуацията, перспективите и вменяване на държавите определени задължения. В него има текстове, които са странни и не са приети нито от Варшавския договор, нито Съюза за икономическа взаимопомощ, обясни председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция пред журналисти.

За да се повиши сигурността на енергийните доставки в съюза, съветът прие регламент, който предвижда доброволно намаляване на търсенето на природен газ с поне 15% от 1 август. Румен Петков не знае дали си даваме сметка за съдържанието и духа на текста. Това показва интелектуалната немощ на апарата на европейските инструкции, но което е по-лошото показва един брутализъм в мисленето, тоталитарно мислене, което разпорежда доброволно какво трябва да решим, добави Петков.

Той посочи, че това е една прогноза, която вещае много опасно бъдеще. Съществува огромен риск положението да се влоши още повече през зимния сезон 2022-2023 г. и това е прогноза, която прави ключовата институция на ЕС, предупреди Петков.

Според него единното задължение за прехвърляне на прехвърляне на свръхприходите към потребителите позволило на всички държавни-членки да защитят своите потребители. ПП АБВ алармираха, че държавата посегна върху свръхпечалбите на държавните дружества на Марица 2 и АЕЦ "Козлодуй“. До ден днешен свръхпечалбите на Христо Ковачки, на двата американски ТЕЦ-а - Марица 1 и Марица 3 и на ВЕИ-тата никой не посяга. Дали това е въпрос на корупция, дали е въпрос на управленска зависимост, което е пак корупция, дали е въпрос на управленско некадърие и нищета не е второстепенен, а е втори въпрос. Нежеланието на българското правителство в случая ме навява много тежки изводи – или корупция, или управленска немощ. Президентът Румен Радев трябва да види тези неща в очите, призова Румен Петков.

По отношение на разгорялата се измислена дискусия относно осигуряването на гориво за ядрената централа в Козлодуй, Петков каза, че служебното правителство с пълно право отмени решението на правителството на Кирил Петков, с което се задължава ръководството на АЕЦ "Козлодуй“ да започне незабавно доставки на ядрено гориво за 5 и 6 блок от "Уестингхаус“. Гарантира се монопол на американския доставчик, без да са извървели необходимите анализи, процедури, стъпки и действия. Ние българските граждани заплатихме на "Уестингхаус“ в периода 2019-2020 г. 7 млн. евро, за да направят анализ на собственото си гориво, да ни предоставят анализа и да бъде преценен от българските институции дали това е годно за 5 и 6 блок. Първоначалният анализ показ, че за 6 блок горивото на "Уестингхаус“ е абсолютно непригодно, посочи Петков.

Той посочи, че сме дали 7 млн. евро, а все още нямаме анализ и въпреки това се намират български граждани, които настояват незабавно да започнем да закупуваме точно от "Уестингхаус“. Един от големите производители в света – френската компания "Фраматом“ произвежда изключително висококачествено гориво и сме склонни да ги загърбим и да се концентрираме единствено върху "Уестингхаус“, каза още Петков. В САЩ за "Уестингхас“ се добавя концентрат 28%, от който се произвежда тяхното гориво, обясни той и добави, че двойните стандарти и стремеж да се слугува на нечии интереси са пагубни за енергетиката на страната и убийствени за българската ядрена енергетика.

АБВ ще предложат на коалиция "Български възход“ да се организира сериозна дискусия по въпросите за енергийната сигурност. Световни анализатори прогнозираха, че тази година ще е тежка, но следващата ще е катастрофална, защото за следващата няма да имаме запълнени хранилища за газ в Европа. Проблемите са тежки и те не трябва да бъдат заобикаляни и от тази гледна точка един публичен дебат със солидна български и европейска перспектива би бил полезен на българските държавни институции, каза Петков.



Още по темата: общо новини по темата: 396
21.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
13.12.2023 »
28.11.2023 »
26.11.2023 »
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: