Румен Радев: От 10 автомобила, произведени в Европа, в девет има вградени компоненти, произведени в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
15:17 / 02.06.2022
825
Очаква се след пет години автомобилният сектор в България да достигне 20 процента от брутния вътрешен продукт. Това посочи президентът Румен Радев при откриването на международна конференция в София.

Форумът, посветен на автомобилната индустрия, събра представители на сектора от Южна и Източна Европа.

Автомобилният сектор е най-развиващият се отрасъл в България и за десет години заема между 10 и 12 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) у нас, посочи президентът Радев:

"По отношение на трудова заетост вече имаме 70 000 работни места и догодина, ако се движим с тези темпове, този отрасъл ще има около една четвърт от индустриалните работни места в България. От десет автомобила, произведени в Европа, в девет от тях има вградени компоненти, произведени в България. 80 процента от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат в България".

Държавният глава призова потенциалните нови инвеститори в сектора да се възползват от възможностите в България - от привлекателната данъчна система, ниски оперативни разходи, финансова и макроикономическа стабилност, и добри специалисти:

"Работим недостатъчно за промотиране на нашите успехи и потенциал навън, дори и в Европа, не говоря за света. Сега се надявам, че тук и с амбицията на правителството ще се разгърне една много по-силна информационна кампания за възможностите в България".

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).