Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Подходите към зеления преход трябва да са социално и икономически справедливи
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 07.11.2022Коментари (0)470
©
Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония по откриване на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), домакин на която е Египет. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



"Климатичните промени са факт - всяка година загиват хиляди хора от природни катаклизми, а цели държави са обречени на глад и бедствия“, заяви Румен Радев и посочи, че усложнената геополитическа обстановка налага гъвкави подходи и рационално мислене за решаване на проблемите.

Българският държавен глава отбеляза, че изключително важна тема на COP27 е именно разпределението на ресурси за дейности, смекчаващи климатичните изменения. "Очаквам да постигнем обединяване на усилията за създаване на фондове за инвестиции в нови технологии, за да решим проблемите с ограничените финанси в световен мащаб“, заяви Румен Радев, като отчете сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, енергийната, икономическата криза, високата инфлация. Президентът допълни, че в настоящата геополитическа обстановка редица държави разчитат на изкопаеми горива, а голяма част от инвестициите са насочени за укрепване на сигурността на страните. Това означава, че са необходими нови, още по-авангардни технологии, така че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме, допълни президентът.

"България е много активна особено в нашия регион по отношение на гъвкави подходи за производство на електрическа енергия, за съхраняването й и за пренос на енергоресурси“, отбеляза Румен Радев. Той допълни, че страната ни има потенциала да произвежда енергията на бъдещето – зелен водород, и да се превърне в регионален лидер със съвременни и екологични системи, базирани на природни ресурси, за съхраняване на енергия. "Имаме ресурси за целта, необходими са инвестиции не само от българска страна, но заедно с нашите партньори да обединим усилията си за взаимноизгодни проекти“, заяви Румен Радев. Той посочи, че страната ни си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но има и трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници.

В рамките на международния форум българският държавен глава има участия в двустранни срещи и дискусии на високо равнище. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: