Румен Радев: Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
12:20 / 22.03.2022
686
Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда.

"Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народи, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията“, заяви след срещата Румен Радев.

По думите му тази война е заплаха за международната сигурност.

"Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния флаг на Алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите“, заяви още Радев.

"Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности“, допълни държавният глава.

Той отбеляза, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. Радев заяви, че и в Румъния текат сходни процеси.

"В тези държави от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили. Полша освен своите модерни близо 50 F-16 очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана“, изтъкна още президентът.

Той заяви, че го казва неслучайно. Прави го, защото годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до "определен дефицит на способности“. Това от своя страна изисква неотложни мерки за неговото преодоляване. 

"Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.“, обясни държавният глава.

По думите му, ако България не предприеме спешни мерки в това отношение, рискуваме да "загробим“ 110-годишната ни военна авиация и "да се молим на комшиите“ да поемат нашите ангажименти.

"Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва“, добави Радев.

Виж коментарите (3)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).