Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Присъединяването на България към Шенген не може да е заложник на вътрешната политика на Нидерландия
Автор: Екип Burgas24.bg 14:02 / 21.10.2022Коментари (0)682
©
"Присъединяването на България и Румъния към Шенген не може да става заложник на вътрешната политика на Нидерландия, където предстоят избори през пролетта, и такава политика не може да издържи дълго", това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Брюксел, информира прессекретариатът на Президента.

Думите му бяха в отговор на въпрос за приетата от нидерландския парламент резолюция по отношение на присъединяването на страната ни и на Румъния към Шенгенското пространство.

Румен Радев участва в срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, която се провежда в белгийската столица, и проведе разговор по темата с нидерландския премиер Марк Рюте, както и с редица свои колеги.

"Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията на Европейската комисия у нас, всички държави от ЕС вече застават зад България, единни са и нашите представители в Европейския парламент и тази подкрепа ще доведе до реален резултат" посочи Румен Радев.

Президентът изрази признателност на служителите на МВР, на всички служби и институции, които са работили и са представили България по изключително добър начин по време на инспекцията и които са отдадени на защитата на българската граница и външна граница на ЕС.

Държавният глава подчерта, че очаква от европейските партньори солидарност, осъзнаване на икономическия интерес на Европа и решение за Шенген в името на общата сигурност.

Румен Радев напомни също така, че Чешкото председателство на Съвета на ЕС работи по всички процедурни механизми, така че да бъде намерено решение на този въпрос.

"Нидерландия е все по-силно изолирана. Това е най-важното. Трябва и много комуникация, за да бъде разяснено значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава във времена на икономическа криза да стоим с блокирани граници. Какво означава и за нашата икономика, и за Европа, за всички динамични сектори, в които е важно бързото и свободно движение на хора, стоки, услуги, капитали, да срещаме в момента ненужно затормозяване", заяви още държавният глава.

Запитан за обсъжданите европейски механизми за компенсиране на страните членки за високите цени на природния газ, президентът посочи, че България следи да не допусне по никакъв начин накърняване на националния интерес. Европейските държави имат много различни специфики по отношение на производството на електрическа енергия и е трудно да се намери пресечна точка.

"Не трябва да допуснем да стане така, че България да трансферира средства към някоя държава с по-големи финансови възможности", подчерта Румен Радев. По думите на президента, Европейският съвет е успял да се обедини около принципната позиция за защита на домакинствата, на бизнеса, на най-уязвимите и за запазване на конкурентоспособността на ЕС, се казва още в прессъобщението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: