Румен Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет - София

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:11 / 19.10.2021
758
В Деня на българския лекар, който е свързан с почитта към Св. Йоан Рилски – Чудотворец, президентът Румен Радев се срещна със студенти-доброволци от Медицинския университет в София, работещи в Ковид отделения в различни медицински заведения.

След като ги поздрави за професионалния им празник, г-н Радев сподели, че с   голямо удоволствие е приел поканата за участие в тази среща. "Радвам се да бъда сред млади хора, избрали тази отговорна професия!“, заяви той. Здравеопазването е ключов фактор за икономическия растеж на всяка държава. Този сектор има нужда от високо квалифицирани специалисти, които да останат и да практикуват в България. Президентът отправи специални поздрави към всички студенти-доброволци за отзивчивостта им да работят като доброволци в Ковид отделенията и приноса им за борбата с пандемията.

Бе обсъден и един от основните проблеми, стоящи пред студентите – граничените възможности, предоставени от държавата за специализации, както достойното им заплащане. И в двете посоки трябва да се работи усилено и да се направят много промени. Като хора, избрали най-хуманната професия, младите медици трябва да поемат на плещите си нелеката задача да говорят повече в обществото за необходимостта от ваксинация на населението, сподели президента Радев.

"Лично аз съм се ваксинирал с ясното чувство на отговорност, най-вече заради хората, с които работя и се срещам. Ваксината е единственият вариант пандемията да бъде овладяна. Човешкият живот е дар, и не може да бъде залаган на карта!“, заяви Радев.

Държавата е длъжник към вас за огромните усилия, които полагате в борбата с коварната болест. Да имате възможност да получите отлично медицинско образование, и да израствате в йерархията.

Президентът Радев заяви, че една от основните точки заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост е изграждането на 390 амбулатории за доболнична помощ в малките населени места, както и проект за осигуряването на медицинска помощ по въздух. Осигуряването на такава помощ ще спаси много животи.

На срещата бяха дискутирани и други теми като липсата на медицински сестри в

болничните заведения, необходимостта от здравна реформа, която до 10 години да даде резултат, както и въвеждането на механизъм за прозрачност, отчетност и строг контрол в болниците.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).