Румъния преди България вече има спасителни вертолети

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:54 / 04.04.2021
787
На 4 март 2021 г. румънската мобилна служба за спешни случаи, реанимация и спасяване SMURD ("Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare“) е получила първите си три вертолета H135P3H, съобщава Pan.bg.

Договорът за вертолети Н135 е подписан през 2019 г. и общо може да бъдат доставени до десет машини от този тип. В рамките на договора се предвижда и изграждане на съответната инфраструктура и дейности, свързани с медицинските операции и тези за търсене и спасяване в страната .

Договорът за вертолетите за SMURD е част от проекта Vision 2020, свързан с адаптирането на инфраструктурата с климатичните изменения, превенция и управление на риска. Една от основните цели е да се повиши нивото на готовност на спасителните екипи за бърз и ефикасен отговор при възникване на бедствие и оказване на спешна медицинска помощ.

Авиационният инспекторат към МВР на Румъния е осигурил бюджет от 213 милиона евро, от които 85% са от безвъзмездни европейски фондове и 13% от държавния бюджет. Целта на проекта е придобиването на шест вертолета H135 и шест средни/тежки морски хеликоптера. Следващите три H135 за SMURD ще бъдат доставени през 2021 г.

На церемонията по получаване на хеликоптерите са присъствали министърът на вътрешните работи на Румъния, посланиците на Германия и Франция в Букурещ, висши предстaвители на румънските власти и на Airbus Helicopters Romania.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).