Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, припомня земетресение в района на Велинград отпреди 45 години
Автор: ИА Фокус 15:49 / 03.11.2022Коментари (0)403
© Архивна снимка
Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт припомня за читателите на Агенция "Фокус" заметресението във Велинград преди 45 години.  

"Трети ноември 1977 година, ранна утрин, земята в София слабо се разтърси. Слабо? Не беше така в Северозападни Родопи. Там силно разтърсване извади велинградчани от съня им. Стряскащо беше земетръсното въздействие и за жителите на близките Дорково, Костандово, Ракитово, за ж.п. гарите Костандово, Долене и Цепина и други селища в околността. С идване на зората стопаните откриваха, че къщите им не са, както преди – на коя мазилката опадала или стълбището повредено, а на други през някой от зидовете прозира небе; повечето домове бяха с повредени комини. А идваше зима с необитаеми 375 къщи в района и 280, обявени като опасни за обитаване, с изискващи ремонт 14 производствени предприятия и 157 обществени сгради.

В 4 часа и 23 минути беше се случило земетресение с магнитуд 5.3 само на няколко километра от Велинград. Активираното огнище беше едва на 10-15 км под земната повърхност, плитко според терминологията на сеизмолозите. Този тип земетресения създават повреди в район с неголеми размери. За тях, обаче е характерно изобилие от последващи трусове. Това обстоятелство извика необходимост от регистриране на сеизмични събития “на място". И макар да не можехме да предвидим докога земята ще се тресе, ние – експерти от Българска академия на науките (БАН) инсталирахме апаратура на две места около източника – във Велинград и в Дорково. За продължителното, при това безплатно, обслужване на сеизмографите, което осигури регистрации в епицентъра, Геофизичният институт на БАН дължи признателност на велинградчаните инж Васил Бучков и техника Васил Теофилов. За пет месеца там бяха регистрирани над 500 труса, много от които усетени. Всеки по-силен афтершок увеличаваше първоначално нанесените щети.

В първите седмици локалните записи служеха за ежедневно информиране на правителствената комисия за бедствия, на отдела по Сеизмология в Геофизичен институт и на Велинградския щаб на Гражданска отбрана. Щабът във Велинград използваше заключенията на експертите от сеизмологичната регистрация и от теренните наблюдения при вземане на решения.

В дните на земетресенията “сърцето и главата" на реда във Велинград бяха в Градския съвет. Стегнати, в униформи, упорито и всеотдайно работеха кметът Георги Шуманов, секретарят Георги Колев, майор Чернев, Филип Устабашиев, Райна Караангова, Иван Лазаров, Лиляна Цветанова, Георги Аврамов, Васил Палигоров и още редица други. Денонощия наред те нямаха личен живот. Двадесет и четири часа в денонощието градският щаб на Гражданска отбрана се грижеше за съгражданите си. Ежедневно Щабът оповестяваше за своята дейност, за предприети възстановителни мерки и изучаваше обстановката до детайли. Вечер ръководителите спираха при запалените огньове, разговаряха с угрижените земляци, разпръскваха слухове, повдигаха духа.

Земетресенията, станали през последните месеци на 1977 в района на Велинград, промениха и дебита на минералните извори. Подробни проучвания на поведението на извор каптиран в стопанството на Двореца на профсъюзите бяха направени от инж-геолога Петър Петров.

Такава беше обстановката в епицентъра през ноември 1977 г.

Днес, 45 години по-късно, си припомняме, че районът е предразположен към земетръсни въздействия, причинени от локални раздвижвания 1903-1905, 1928, 1962, 1977, 2004 година или от по-далечни източници – Вранча в Румъния (1940, 1977, 1986, 1990), Мраморноморски регион в

Турция (1912, 1953, 1999), както и от земетресения в страната… Свидетелство за това, че сеизмотектонските процеси в района на Чепинската долина не са затихнали, е серията слаби трусове, осъществени в района на Велинград през втората половина на месец ноември 2021г."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: