Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русия е пред фалит
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 06.04.2022Коментари (7)496
©
Русия е пред фалит, след като Москва реално не е платила задълженията си по две емисии еврооблигации, стана ясно в сряда. Министерството на финансите на Русия съобщи, че е трябвало да плати в рубли на държателите на нейни деноминирани в долари еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г., тъй като чуждестранна банка е отказала да обработи платежно нареждане за превеждане на 649.2 млн. долара към инвеститорите, предаде Ройтерс.

Според руското ведомство чуждестранната банка, чието име не се посочва, е отказала платежното нареждане за трансфер на суми, дължими по купоните на две емисии книжа, и не е обработила плащането по номиналната стойност на еврооблигации с падеж 2022 година.

Българският икономист Георги Ангелов обясни пред Mediapool, че най-вероятно американска банка е отказала да приеме плащане за сметка на блокираните валутни резерви на Русия в САЩ след 1 април, в изпълнение на поредната порция санкции, обявени от Вашингтон. До края на март САЩ позволяваха плащанията за сметка на валутния резерв.

Русия може да обмисли вариант да позволи на държателите на нейни еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г. да преобразуват плащанията в рубли в чуждестранни валути, веднага щом бъде възстановен достъпът на Москва до валутните ѝ сметки, посочи министерството.

Плащането в рубли в сегашната обстановка обаче не е изпълнение на задължението, тъй като кредиторите получават достъп до средства в рубли по банкови сметки на руски банки, които в момента са блокирани, при това на нереален обменен курс. Реално престация няма и започва да тече 30-дневният срок, след който ще се активират застраховките по облигациите и реално Русия ще обяви фалит, поясни Ангелов.

Способността на Русия да изпълнява задълженията по дълга си е в центъра на вниманието на инвеститорите, след като западните санкции доведоха до замразяване на близо половината от валутните резерви на страната и ограничиха достъпа на Москва до световните платежни системи.

На теория Русия би могла да се окаже в състояние на дефолт, но това ще бъде изкуствена ситуация, заяви Кремъл.

"Няма основания за реален дефолт (фалит, б. р.)", увери правителственият говорител Дмитрий Песков. "Русия има всички необходими средства, за да обслужва задълженията си, но ще продължи да плаща външния си дълг в рубли, докато валутните ѝ резерви остават блокирани заради западните санкции", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Руслямските тапети никой не ги ще....с нереалният им курс, който бил вързан към златото, само дето никой външен не може да го помирише това злато!!! С една дума за 30 дена матушка отива в икономическото бунище!!! Смятайте ква кочина са, щом само Европа плащат 1 милиард на ден в евро и долари и ТЕ НЕ МОГАТ да отпуснат 600 милиона за този цял месец! Иначе уж рублата се върнала на стария курс....мухахахаха, само дето чейнчаджиите нещо не са разбрали още????
0
 
 
Русия никога не фалира. Тя просто печата купони и праща недоволните в Гулаг!
+2
 
 
Да видим дали съм разбрал - Русия иска да си плати борчовете - 649 млн. в долари, но западната банка не й иска парите, така ли? И това я прави фалирала?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: