Русия отново ще ни убеждава в безопасността на "Бургас-Александруполис"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 20.09.2009
1572
„Доволен съм, че Русия разбира нашите притеснения по енергийните проекти и по-специално относно петролопровода „Бургас-Александруполис", че толерира исканията ни за детайлно разделяне на етапите, по които ще се изпълнява, и за начина му на финансиране." Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление пред медиите тази вечер. Заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и с руския му колега Сергей Шматко той информира медиите за резултатите от проведените до момента разговори по енергийните проекти между двете страни. По думите му основният извод след срещите е, че двата проекта - „Набуко" и „Южен поток" не са конкурентни, дори напротив - България еднакво участва и в двата.

По отношение на „Южен поток", обаче е трябва да се набележат конкретни мерки, за бъде постигната максимална ефективност от неговото реализиране. Министър Трайков обяви, че двете страни ще създадат две съвместни работни групи. Едната ще работи по проектното споразумение за проекта, а другата - за подготовката за търга за предпроектно проучване.

Според Борисов положителното в отношенията на нашата държава с Русия е откритият диалог и информирането на обществото. По думите му най-важно е двете страни да имат взаимна изгода от договорите по енергийните проекти. Този подход сподели и руската страна.

По отношение на АЕЦ „Белене" премиерът изрази задоволство от разбирането, което е показала руската страна. Според Сергей Шматко, всичко договорено до момента по проекта АЕЦ „Белене" трябва да се подложи на спешен финансов и юридически одит.

Относно петролопровода „Бургас-Александруполис" руският министър заяви, че ще се работи до пълното изясняване на всички подробности, за да се убеди българското общество в безопасността на този проект.


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).