Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руски журналисти посетиха български курорти след наводненията
Автор: Екип Burgas24.bg 14:06 / 01.07.2014Коментари (0)606
©
Група журналисти, от едни от най-влиятелните и четени руски медии, направиха едноседмична обиколка из Централна и Източна България. Представителите на руските медии участваха по покана на заместник-министъра на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев в редица събития и срещи с представители на местната власт, на висшата държавна администрация, със собственици и мениджъри на големи туристически обекти в България. Журналистите имаха възможност да разговарят и с почиващи семейства руски туристи и с руснаци, собственици на недвижими имоти у нас.

Основна цел на визитите бе да се представи реалната обстановка в българските курорти, да се почувства настроението на руските туристи и да се опровергаят спекулациите, тиражирани миналата седмица в някои руски медии, че в България има опасност за туристите и туристическия сезон заради силните дъждове. По време на обиколката представителите на медиите от Русия имаха възможност да се уверят лично, че слуховете са неверни и сезонът протича успешно, а сигурността и комфортът на почиващите у нас чужденци, включително руснаци, не са накърнени по никакъв начин. Заедно с това целта на информационния престур бе представянето на голямото разнообразие и високото ниво на туристически услуги и продукти в България.

В началото на своя престой в България журналистите от Русия бяха поканени на работна закуска от зам.-министър Ботев, за да получат актуална информация за обстановката в българските курорти. Той разясни пред тях, че природните аномалии са засегнали частично единствено два български курорта - Албена и Кранево, но последиците там са отстранени изключително бързо и без никакви сериозни проблеми за почиващите. Зам.-министърът представи още данни за развитието на туристическия сектор в България и за бъдещите перспективи пред тази важна за страната индустрия.

Журналистите посетиха и Велико Търново, където бяха посрещнати от зам.-кмета на града Ганчо Карабаджаков и от директора на регионалния Исторически музей Иван Църов. Гостите от медиите успяха да се уверят, че туристическите обекти, както и целият старопрестолен град, функционират нормално. След дъждовете общинското ръководство е осигурило изключително добра организация за справяне със ситуацията. По-късно пред тях се разгърна и фееричният спектакъл «Звук и светлина» от крепостта Царевец, който силно ги впечатли и бе отразен с възторжени репортажи в Русия.

Във Варна журналистите посетиха всички курорти и се убедиха, че няма сериозни последици от дъждовете, местата за настаняване са пълни, а сънародниците им, с които разговаряха, споделиха, че се чувстват прекрасно. На неформална вечеря в хотел "Лондон" със зам.-министър Ботев и областния управител на Варна Иван Великов бяха обсъдени всички въпроси, които интересуват руските журналисти, и те получиха максимално конкретни и изчерпателни отговори.

На следващия ден представителите на медиите разгледаха на място санаторно-оздравителния комплекс «Камчия», където в момента почиват 2000 руски деца. Гостите видяха изключителните възможности, които той предоставя за детски туризъм, както и условията на пълна безопасност и сигурност, при които младежите изкарват ваканцията си в България. Журналистите имаха възможност да говорят лично с ръководителите на лагерния комплекс, училището, медицинския център и спортната база, както и с почиващи семейства. Освен това сами установиха и се убедиха, че не само няма отказани резервации, но и нито едно свободно място в комплекс "Камчия", а всички детски смени за сезона са запълнени 100%.

Приятна изненада за журналистите бе и поканата на зам.-министър Ботев да гостуват в семейната му къща край Варна. По време на неформалния обяд бяха обсъдени посоките на развитие на туристическите услуги в България и по-специално промотирането на възможността и други руски региони да инвестират в българския туризъм. Бранимир Ботев представи културата на българското вино, а сервираните избрани вина бяха от региона на Розовата долина. Едно от най-впечатляващите преживявания за руските медии бе в регионалния Исторически музей и запознаването им с варненското златно съкровище - най-старoто обработено злато в света, което изумява с формите и уникалността си.

В обиколката на журналистите по Северното Черноморие бе включено и село Кранево - друг голям лагерен център за почивка на младежи и деца от Русия. Пред тях кметът Румен Николов опроверга неверните информации в руски медии за бедстващи руски деца в детски лагер.

«Не е съществувала заплаха за нито един турист в Кранево, нямаше откъснати деца или каквито и да е други проблеми, свързани с тяхното пребиваване и сигурност. Няколко мазета бяха наводнени от дъждовете, но децата не са изпитвали дискомфорт, а заниманията им по програма не са прекъсвани. Тиражираните в някои руски медии слухове за проблеми с руски деца в Кранево са неверни и вие сами можете да се убедите в това», коментира Румен Николов пред журналистите. Той дори ги увери, че ако открият и едно недоволно дете в детски лагер в Кранево, веднага е готов да си подаде оставката.

Руските журналисти посетиха също голф комплексите по Северното ни Черноморие, Балчик, курорта Свети Влас, Несебър и Поморие. Гостите изпробваха лично калните и солените вани в СПА центъра на най-луксозния хотел в Поморие и се увериха в чудодейното въздействие на уникалната поморийска вода и луга. По-късно те дегустираха и прочути вина от региона на Поморие. Визитата на руските журналисти в България завърши в Бургас. В обиколката участваха Олга Голованова ("Интерфакс"), Игор Субботин ("Московски комсомолец"), Ирина Сигова ("Газета.Ру"), Елена Аракелян ("Комсомолска правда"), Юлия Гутова ("Руски репортер"), Евгения Шевчук ("Аерофлот World") и Алла Красинская ("VIM Magazine").









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: