Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руслан Трад: Затруднено е да се изясни колко точно е броят на жертвите в Судан
Автор: ИА Фокус 19:59 / 21.04.2023Коментари (0)996
©
Все още пристигат объркани съобщения от Судан. Добре е, че за разлика от други досегашни конфликти все пак, че там има медийно присъствие. Това каза в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" Руслан Трад – анализатор по сигурност, член на Атлантическия съвет.

По думите му, въпреки това е затруднено да се изясни колко точно е броят на жертвите. "Според СЗО те надхвърлят 400 души, а много по-голям е броят на ранените. Не е ясно в момента кой точно управлява Судан. Конфликтът продължава, има сигнали за обстреляни жилищни райони. По всичко личи, че в следващите няколко дни няма да видим примирие, въпреки сигналите ,които се отправят", добави Руслан Трад. 

"Двамата враждуващи са бивши съратници, които направиха военния преврат през 2019 година. Конфликтът между тях е не само заради контрола върху златните мини и икономически интереси. Има замесени и много геополитически интереси в този конфликт", поясни Трад. Замесени са интересите на няколко страни, заради важната позиция, която Судан заема в геополитиката. Това са Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства, САЩ, Турция, Русия, Китай.

През последните години Руси има видимо присъствие там, те много засилиха своето присъствие на терен", каза Трад. Евгений Пригожин с неговата частна армия "Вагнер" и другите свои компании работи дълги години в Судан, а по този начин и Руската федерация. Те не искат да са толкова видими, за да запазят позицията си в Судан и чакат да разберат какво ще се случи сега. Африка е една от най-важните територии за руските интереси. За сметка на това САЩ като че ли свиха своите позиции там", каза още анализаторът Руслан Трад.  

Според него, през годините никога не е имало сериозен преход към гражданско управление в Судан. Всички подобни сигнали досега са се увенчавали с минимален успех в тази посока. По думите му реалността е много по-тъжна.

Судан е бил дълги години в черен списък и санкционирана държава, а Западна Европа не ги е подкрепяла заради тези санкции.

"През последните години, именно в името на прехода, Судан беше изкаран от черния списък, имаше някакво развиделяване. Но този конфликт ще рефлектира още дълго там и пластовете ще се разместват", каза още Руслан Трад. 

Ива ДОЙЧИНОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: