Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руснаците били дали 18 млрд. евро за имоти по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 09:45 / 09.06.2014Коментари (0)733
©
Статистиката е категорична: България стана привлекателен имотен пазар, като близо 300 000 граждани на Русия са купили жилища, а парите, които са вложили, са към 18 милиарда евро. При това интересът ни най-малко не спада, а ефектът за българската икономика е благоприятен, казват експертите.

Закупените в България жилища от руски физически лица превишават десет пъти като стойност официално признатите капиталовложения на руски компании в българската икономика. И така по обща сума на направените инвестиции Русия изпреварва със солидна разлика всички задгранични играчи в българската икономика.

Интересът на преобладаващата част от руснаците към придобиване на имот е съсредоточен предимно в черноморските градове и туристическите комплекси. През последните години расте и интересът към зимните курорти и селските имоти, отчитат българските брокерски фирми.

Според експерти в бранша основните причини за високия интерес към българските имоти са относителната близост до Русия и сравнително ниските цени.

Имотите в България са поне 2-3 пъти по-евтини отколкото в Турция, Гърция или Хърватия. Голямо предимство е и възможността да се купува в брой, вместо чрез обичайната за Европа банкова трансакция. Това е особено голям плюс за държавните служители в Русия, на които им е забранено със закон да придобиват недвижимости извън границите на страната.

Броят на сделките с руснаци са поне 700 000 или с 200 000 повече от официално обявените. Една от причините за разминаването е, че някои руски чиновници купуват по 3-4 апартамента, които приписват на свои роднини, за да избегнат санкциите на руския закон. Подобна сложна трансакция обаче се води като една-единствена сделка, коментират брокери, като в същото време подчертават и че в имотните инвестиции на руснаците в България няма нищо лошо.

Споменават се и случаи, при които със сигурност не се отчитат данъци и е възможно да са извършвани и други финансови нарушения на руското законодателство. Но в същото време не може да се отрече, че ефектите от търговията с недвижимости са благоприятни за българската икономика, особено след оттеглянето на инвеститорите от Великобритания и Ирландия.

Според експерти в областта на недвижимите имоти средният бюджет на руските мераклии за втори дом в България е между 45 000 и 60 000 евро, като предпочитанията са към затворени комплекси с добра инфраструктура.

Руските ни клиенти не са така претенциозни или глезени - като англичаните например. Плашат се от непознати дилъри на имоти, за които нямат препоръки.

Презастрояването на Черноморието ги отблъсква, но пък споделят, че в България се чувстват по-свободни, отколкото в Русия, казват още от бранша.

Надежда Б. от Санкт Петербург например от години живее в България и помага на своите сънародници да си намерят жилища изгодно. "Сред тях има доста артисти, художници и въобще хора със свободни професии. Идват в достъпната за портфейлите им и много ценена като природа и климат България, за да летуват заедно и да оставят зад гърба си поне за малко притесненията в родината. Сред обикновените хора в Русия България има имидж на приятелска и близка до тях страна", изтъква Надежда.

Думите й се потвърждават от скорошен социологически сондаж в Русия, според който България се нарежда на осмо място по степен на предпочитания от страна на руснаците - така изпреварва дори Сърбия и традиционно предпочитаните дестинации като Германия или Турция.

Любопитен източник на информация за България през погледа на чужденците са сайтовете, в които пишат руски граждани, собственици или кандидати за придобиване на недвижим имот в България. От бележките им става ясно, че интересът постепенно се измества от шумното и бетонирано Черноморие към зимните и балнеоложките курорти, а и към селата.

Освен любимата гледка на планина с езеро руските потребители търсят инфраструктура и транспорт, който да не спира през зимата заради непочистените пътища.

"Моите съграждани по Черноморието все повече търсят села с обработваема земя, която засега обаче нямат възможност директно да закупят и придобиването и става чрез адвокатски хватки", споделя Надежда Б.

В крайна сметка от покупките на недвижими имоти в България имат полза не само руснаците, а и самата Русия. Защото ако се твърди, че част от парите за ваканционни домове и комплекси идват от незаконни източници, по-добре е те да бъдат влагани в имоти и да създават някаква допълнителна заетост в България, вместо да бъдат реинвестирани в руската престъпност, коментират пък икономисти.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: