Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ръст на контрабандата на цигари у нас, трафикантите все по-изобретателни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:00 / 11.12.2021Коментари (0)444
© Митници
Ръст на контрабандата на цигари у нас, отчитат от Агенция "Митници" и признават, че през последните месеци трафикантите стават все по-изобретателни. Освен опити да се вкарат нелегално цигари у нас, не липсват и хора, които опитват да изнесат стекове цигари от страната ни. Обикновено пратките са предназначени за страни от Западна Европа или Великобритания.

Само за последните няколко месеца единият склад на агенцията се напълва с десетки кашони, сакове, чанти и куфари, пълни с контрабандни цигари. Въпреки, че са с бандерол, от там припомнят, че има ограничения в броя на стековете цигари, които могат да се изнасят от България. 

Четири стека за другите държави от ЕС и един стек за тези от трети страни. Всичко над тези количества  е нелегално, обясни Варя Генова, представител на агенцията.

Ако някои хора се опитват да пренесат пратката между различни вещи в багажа си, то други пълнят куфарите си единствено с цигари. 

Има такива, които нямат личен багаж, а само цигари. Или чантички за лаптоп без лаптоп, а само цигари. Наскоро хванахме пътник за Ливърпул с над 900 кутии в багажа си. Той дори не е рекордьор. Рекордът е 2020 кутии, разказа Генова пред Нова тв.

Опити да се изнесат нелегално големи количества цигари от България се правят и чрез куриерски услуги, казват от Агенция "Митници". 

Там се използва прикритието на вид стока. Например бойлери без уплътнение. Или рула корк само тапицирани с един лист корк и отдолу всичко е с цигари и дори кутии с боя на прах, напълнени с цигари, каза още Генова.

И ако обикновено цигарите с бандерол се изнасят от страната ни по въздух, то тези без – влизат по суша.  

Не бива да подценяваме сухопътната граница с Румъния. Там пътуват различни превозни средства, в които се крият цигари, каза Генова.

Независимо как влизат или излизат от страната ни, опитите за контрабанда се наказват с глоби. 

А статистиката показва, че незаконният внос и износ на цигари с и без бандерол през тази година се е увеличал двойно в сравнения с миналата. Така - от януари до октомври 2021 година са заловени общо над 27 милиона и 350 000 къса цигари. За същия период миналата година са открити над 14 милиона и 100 000 къса. 

Освен цигари в склада попадат и други пратки – ценни кожи от изчезващи видове животни. От октомври в България и още 117 държави в цял свят стартира операция с кодовото име "Thunder 2021". Тя е насочена към престъпления срещу дивата природа и незаконното добиване на дървен материал. В рамките на акцията има задържани 478 кг слонова кост, 531 костенурки и 336 влечуги. В последните дни от операцията и у нас пристига интересна карго пратка от Аржентина. - 13 36 кожи от екзотични животни от чужбина в личен багаж. Една от кожите е от кайман, а останалите две са змийски – от жълта парагвайска анаконда и аржентинска боа удушвач. Установено е, че багажът е бил на човек, прибиращ се от чужбина. Според документите в куфара е имало употребявани вещи за 500 долара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: