С 20 лева скачат дървата за огрев, а пелетите със 100

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:49 / 13.10.2021
630
Търговците вече правят списъци с чакащи доставка на дърва за огрев и пелети. Стана ясно, че има дефицит на материала за отопление, като някои поръчки ще бъдат изпълнени около Коледа.

"Има твърде много търсене, затова и списъците са дълги. При някои от фирмите просто се приемат заявки и при наличие на дърва се извършват доставки на адрес“, коментират служители от обекти за търговия с материала за отопление в Кюстендил и Перник, пише Монитор бг.

В Перник по-голямата част от населението се отоплява на пелети, а по складовете няма.

Хората са принудени да чакат по 3-4 седмици за доставка на материала, а като отидат да си търсят поръчката при търговеца, се оказва, че количествата са изчерпани.

Проблем с дефицит на дърва имат и в Русе. Според търговците причината е в намаляването на дърводобива в страната. Там също има много чакащи за доставка.

Въпреки че Русе е една от шестте общини, които се класираха за участие в програма "Лайф“ за безплатна подмяна на печките за твърдо гориво с по-екологично отопление, хората не се отказват от дървата.

Макар и цената им да се повишава всяка година, сметките на гражданите показват, че отоплението с дърва излиза най-евтино.

Невиждан дефицит на дърва за огрев има и в Бургаско. От десетина дни наличните количества по складовете са изчерпани, а търговците не знаят кога ще им ново зареждане. Не знаем какво се случва и защо на прага на зимата няма дърва, коментират търговци.

В по-голямата част от градовете в страната има драстичен ръст на цените на пелетите с между 80 и 100 лева на тон, а при дървата с около 20 лева на кубик. Така пелетите от 350 скачат на 480 лева, а по-висококалоричните - от 400 на 550 лева за тон.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).