С един клик на мишката виждаме къде са най-евтините храни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:53 / 20.10.2023
854
Цените на основни храни ще бъдат намалени преди началото на зимата, обещаха от Министерството на икономиката и индустрията. Това е целта на инициативата "Достъпно за вас".

На този фон, Националният статистически институт отчита нов минимален спад на годишната инфлация, както и поскъпване на живота за година със 107 лв. за един работещ.

"Качество на достъпни цени -това ще се направи с диалог с бизнеса. Единият вариант е да стъпим върху пазарните механизми, вторият е пряка намеса в икономиката, както направиха Румъния и Гърция. Разговорите вървят позитивно. Имаме заявки за групи супермаркети, различни категории в хранителните продукти да се включат в инициативата", заяви зам.-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

Той уточни, че се дава възможност на бизнеса да се включи както сметне за възможно. Инициативата не е за 15 отделни стоки, а за 7 групи, сред които млечни, зърнени, месни.

"В големите търговски вериги ще има информационно табло, в което ще пише кой продукт в коя седмица ще бъде намален. Целта е веригите да дават най-добрите възможни цени за тази седмица. Всяка верига ще има достъп до малката потребителска кошница. Информацията, подавана от веригите към Министерството на икономиката, ще бъде качена на сайта, там българският потребител ще види къде са най-достъпните цени", уточни зам.-министър Шотев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази убеждението си, че конкуренцията ще направи така, че потребителите да имат достъп до най-добрите цени. По думите му тази инициатива ще допринесе и за намаляване на инфлацията. 

"България е отвъд топ 10 на държавите с най-ниска инфлация. Инфлацията е рак за обществото. Една от основните причини за формирането на правителството беше влизане в Еврозоната и Шенген. Към този момент не стигаме необходимите нива на инфлация, една такава инициатива би допринесла за понижаване на инфлацията", категоричен беше гостът.

Всеки потребител ще може да следи намалението на цените на сайта на икономическото министерство, а всяка седмица веригите ще отчитат изминалия период на промоции.

Вече има заявки за включване в инициативата за по-ниски цени и на стоки извън малката потребителска кошница.

Виж коментарите (2)

Още по темата (324):
09.05.2024 "Кауфланд", "Лидл" и "Билла" с молба към президента
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
06.05.2024 Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
03.05.2024 Инфлацията у нас с процент над средната за Европа
03.05.2024 Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар
Още новини от Национални новини:
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време пл...
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).