Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С олиото се случва същото, което се случи с тоалетната хартия през 2020 година
Автор: Екип Burgas24.bg 11:44 / 23.03.2022Коментари (0)1070
©
Дори след като магазините в Испания поставиха ограничение до няколко бутилки олио на купувач, рафтовете бяха опразнени, провокирайки търговците да заменят стоката с алтернативи от домашния пазар.

"Обичам да казвам, че имаме асо в ръкава си“, каза Примитиво Фернандес, президент на националната асоциация на бутилиращите хранително олио. "В Испания консумацията на бутилирано олио е гарантирана, защото имаме достатъчно зехтин.", добавя той, предава Reuters, цитиран от актуално.ком.

Слънчогледовото олио от Украйна представлява около 40% или 400 000 тона от общия внос на Испания на този продукт, като страната произвежда сама около 300 000 тона.

Цената на слънчогледовото олио нарасна с 64% през последната седмица, сочат официалните данни в Испания.

В резултат на потребителското запасяване, продажбите на хранително олио скочиха с 289% спрямо същата седмица на предходната 2021 година, сочат данните на компанията за пазарни проучвания NielsenIQ, цитирани от испанската държавна телевизия.

Търговците на дребно призоваваха потребителите да се въздържат от паниката, която бе наблюдавана в ранните етапи на COVID-19 пандемията, когато отново имаше масово презапасяване със стоки.

"Случи се със тоалетната хартия през 2020 година, сега се случва със слънчогледово олио или брашно. Това трупане, нищо повече", казва Хуан Роиг, собственик на Mercadona, най-голямата верига супермаркети в Испания, по време на годишна среща за представяне на финансовите резултати.

Испания произвежда повече зехтин отколкото потребява, поради което изнася около 1/3 от производството си на върджин и рафиниран зехтин.

Индустрията изчислява, че ще разполага с 1.5 млн. тона зехтин и други 250 000 тона зехтин от кюспе (рафиниран страничен продукт) за да покрие недостига от украинския внос, докато се оглежда за други пазари, от които да започне да внася необходимите количества.

Испания се надява също така да продава повече зехтин на съседните Франция и Германия. "Уверени сме, че това е възможност", казва Фернандез. "Навярно ще можем да достигнем нови потребители", казва той.

Испанското правителство се присъедини към тези, които разглеждат зехтина като решение на недостига на олио, като земеделският министър на страната Луис Планас посочи пред местна телевизия на 14 март, че зехтинът лесно може да замени слънчогледовото олио.

"Лично съм проверил в супермаркета, че има зехтин посочен като олио за пържене – една практична демонстрация, че може и трябва да се използва за това", казва той.

Но някои ресторантьори, производители на преработени храни, рибни консерви и пекари, не са съгласни, че двата продукта са взаимно заменяеми.

В компания за сладки изделия в Мадрид, екипът приготвя различни продукти като сладък хляб, курабии и други, използвайки огромни казани със слънчогледово олио.

Якобо Морено, един от собствениците на веригата, създадена в Мадрид преди 90 години, посочва, че е трябвало да преглътне покачването на цената на олиото от 1.2 евро до 2.60 евро за литър в рамките на едва 4 дни, за да поддържа качеството на продукцията си за началото на великденския сезон.

Все още е по-евтино от зехтина, който струва около 4 евро на литър.

"Истина е, че в Испания това, което имаме и сме най-известни с него е зехтинът, но реалността е, че не става за печене, заради агресивния си вкус", казва той.

Бисквити, шоколадови кремове за пълнене на сладкиши и пакетирани хлябове също трябва да се приготвят със слънчогледово масло, казва Рубен Морено Пардо, главен секретар на Испанската сладкарска асоциация. "Намираме се на две, максимум три седмици от изчерпване на запасите от слънчогледово олио", казва той.

Неговата индустрия проучва растителни масла като царевично или кокосово, но Испания все още няма стабилни доставки.

Производителите на консервирана риба използват слънчогледово олио за поне половината от продукцията си.

Въпреки, че те също използват зехтин, изпитват притеснения, че натрапчивият вкус и високата цена могат да отблъснат потребителите, става ясно от думите на главния секретар на браншовата организация на производителите на консервирани продукти Хуан Виейтес.

Междувременно готвачът Алехандро Агилар се готви неохотно да премине към зехтин, когато запасите му от слънчогледово олио се изчерпат, за да пържи риба в ресторанта си в южния град Ронда.

"Планът е да пържа с олио, нямам друга опция. Не харесвам другите масла", казва той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: