С парите от ЕС за границата купуваме 420 джипа, хеликоптер и камери

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
17:09 / 28.09.2016
1872
420 джипа, хеликоптер и нови камери ще бъдат закупени с помощта, която България получи от ЕС за охраната на границата. Това стана ясно от изявление на вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Тя обясни, по-голяма част от сумата - около 70 % от общо 160 млн. евро ще отидат за подобряване на охраната по браздата. 

Става дума за около 124 млн. евро. Други 20 млн. евро ще за нелегалните мигранти, които вече са у нас, както и 15 млн. евро, с които да се подготвим при бъдещ мигрантски натиск.

Към момента България е изпратила 5 апликационни форми, като предстои и изпращането на шеста за 4 млн. евро. Ще има обаче промяна в апликацията за покупката на кораб, защото тази поръчка няма да може да се изпълни в рамките на 12 месеца. Едно от изискването за отпускане на помощта е тя да се изхарчи в рамките на година. Именно затова вместо кораб ще сменим част от видео наблюдението по границата.
80% от помощта ще бъде платена авансово и страната ни ще получи средства до седмица.

Бъчварова разясни и какво точно ще се купи с европейските средства. Става дума за 420 високопроходими автомобила, които са се ползват и от гранична полиция и жандармерията. Със 100 км ще бъде удължена и сензорната система по границата с Турция, ще ср купят и 4500 устройства за комуникация на граничарите, тъй като по браздата няма покрие на мобилни оператори, а те използват т.нар. система "Тетра". 5,7 млн. лева отиват за разходи за командировки, гориво и поддръжка на техниката. Други 5 млн. лева ще са за преместването на един от бежанските лагери от София в провинцията. 2 млн. лева са за доброволното връщане на бежанците. 

От началото на годината са върнати 300 души.
Все още не е решено къде ще бъдат изградени трите нови кризистни центрове за мигранти. За тях са заделени 15 млн. лева. От думите на Бъчварова стана ясно, че те ще са по българо- турската граница. Те трябва да са от фургонен тип и отдалечени от населени места. Бъчварова уточни, че те ще се използват само при бъдещ засилен миграционен натиск. Фургоните ще бъдат купени от Гражданска защита, за да може да се ползват и при бедствия и аварии.

По думите на Бъчварова досега по програмата за релокация у нас са дошли 6 души от Гърция, а очакваме още 9 от Турция по програмата за презаселване. В момента бежанските лагери са препълнени и на прага на своите възможности, уточни Бъчварова.

Междувременно стана ясно, че към България пътува помощта от германското правителство, което ни дава 5 камиона, 10 джипа и 3 автобуса.

3,4 млн. лева е първата вноска, която страната ни ще плати за бежанците в Турция. Кабинетът одобри днес допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство. Размерът на средствата е изчислен въз основа на дела на брутния национален доход на страната, като част от този на ЕС. Общата сума, която трябва да дадем е близо 12 млн.лева.
Механизмът за бежанците в Турция бе създаден във връзка със споразумение между ЕС и южната ни съседка., като Анкара трябва да получи от Европа общо 3 млрд. евро. Парите са за хуманитарна помощ за сирийските бежанци.


Източник: Монитор

Виж коментарите (2)

Още по темата (889):
23.04.2023 25-ма са арестувани едновременно до АМ "Тракия", от тях 23-ма са чужденци
24.11.2022 Битовата престъпност в Бургаско намалява, проблемът с мигрантите -
расте
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
26.10.2022 Мигранти казвали, че са родени на една и съща дата и на един адрес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).