САЩ пращат рота "Страйкър" в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
11:51 / 19.03.2022
1130
"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в критичен за света момент показа истинска съюзническа подкрепа на България и правителството. Войната, която Путин започна, постави Европа под риск. Не трябва да забравяме, че никой не може да се защитава сам. Ние сме в НАТО. Ние сме НАТО", заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг след срещата си със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков разкри, че САЩ ще изпратят една рота "Страйкър" като част от бойна мултинационална група на НАТО в България, която ще бъде под българско командване. Премиерът подчерта, че темата за военна помощ към Украйна от България е фалшива новина и не е дискутирано със секретаря на отбраната по този въпрос.

Другата обсъждана тема между Петков и министъра на отбраната на САЩ е била военната мобилност - идеята да се свърже Констанца, Александруполис с Черно море - с път, влакова линия, мост над Дунав. Двете правителства ще работят в тази посока, защото логистиката също е ключова за работещата отбраната. Обща задача е и борбата с корупцията и несигурността, открои още българският министър-председател.

Лойд Остин от своя страна благодари от името на САЩ за оказаната хуманитарна помощ на Украйна и украинските бежанци. По думите му подобряването на оперативната съвместимост на България с НАТО е от изключително значение, на фона на най-голямата заплаха на Европа от десетилетия насам. Той се ангажира да работят заедно в името на дълготрайния мир на континента.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).