СБАЛ по детски болести: Не прибягвайте до самолечение при дете, със симптоми на COVID

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:41 / 20.01.2022
953
"Алармиращи за преглед от лекар или за насочване към болница трябва да бъдат трайно повишена температура над 38,5 градуса. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако детето е много бледо или устните му са със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар", заяви в "Денят започва" Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести " Проф. д-р Иван Митев" в София.

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват", допълни Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, което е неудачно особено за децата.

"Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява Ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища", добави Благомир Здравков.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19 трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови, уточни Благомир Здравков. Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още Благомир Здравков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).