СФСМВР: Реформата "на парче" в МВР генерира напрежение и несигурност, демотивиращо е!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:11 / 17.01.2022
722
От синдикалната федерация на служителите в МВР-Варна изпратиха до Varna24.bg позиция на организацията на национално ниво относно обсъжданите реформи. Медията ни публикува становището без редакторска намеса:

"През последните седмици СФСМВР внимателно следи известни действия в МВР, насочени към планиране на изваждането на определени структури от състава на Министерството.

Някои очевидни факти будят определено безпокойство. Планирането – а в отделен случай и реализацията – на такова преструктуриране удивително напомнят опитите за реформиране на Министерството "на парче“, на чийто очевиден провал бяхме свидетели през последните години.

Срещу подобен подход СФСМВР винаги остро се е противопоставяла. Доколкото ни е известно, синдикалните организации в МВР не само не участват, но дори не са уведомени за това планиране. За развитието на тези дейности получаваме неофициално информация от наши източници в и извън Министерството, включително и от медиите.

Тези действия по никакъв начин не кореспондират с договореното в Коалиционното споразумение за управление на страната. Очевидно е противоречието както с набелязаните в Приложение № 10 (Вътрешна сигурност) мерки, така и с договорения механизъм за тяхното прилагане, а и с основополагащия принцип на прозрачност в управлението.

Разбира се, спазването на споразуменията между политически субекти е извън полето на дейност на една синдикална организация, но трябва да отбележим, че конкретното Споразумение беше обнародвано като политическа програма на управляващата коалиция.

Резултатите до момента:

Разпиляване на време и усилия, които биха могли да бъдат използвани с далеч по-продуктивна цел. 

Генериране на несигурност, напрежение и демотивация най-малко сред служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, Дирекция "Миграция“, Дирекция "Национална система 112“ и други.

Пораждане на съмнения относно приложимостта на Коалиционното споразумение.

От това не печели нито Министерството, нито служителите в него, а още по-малко – гражданите на България. Настояваме за спешна среща с министър-председателя, на която да обсъдим ситуацията в МВР.

Ако такава не се състои, ще считаме поетите от Федерацията ангажименти за недействителни. Като изразява увереността си в добрите намерения на управляващата коалиция по отношение на реформирането на МВР и за пореден път заявява подкрепата си за начина, по който е договорено то да се извърши, УС на СФСМВР очаква, че управляващата коалиция ще вземе бързи и адекватни мерки за решаване на възникналите проблеми, без да се налагат други действия от страна на Федерацията".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Годишните технически прегледи на колите поскъпват драстично!
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптик: Очаква ни динамично време
Наши ученици изобретиха хранилка за животни с изкуствен интелект
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).