СЗО: Искаме въвеждането на системно здравно образование в българските училища, но срещаме отпор от МОН

Автор: Борис Сеизов
Коментари (0)
14:58 / 27.02.2023
735
"Имаме добро законодателство и наредби, но проблема е с контрола от властите, който е много нисък и колкото и добри наредби да въведем, когато имаш свободния избор, както децата могат да си купуват разни неща, проблема ще остане". Това каза представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

"Всичко се срива, когато децата влезнат в 7-ми клас, защото не се спазват наредбите", каза доц. Околийски.

"Аз лично се боря за въвеждането на системно здравно образование в българските училища от първи клас, това е в Плана за възстановяване и устойчивост, успяхме да го вкараме вътре с предния състав на служебното правителство, с заплахи от страна на Министерството на образованието, че ще наложат вето, защото не го искат и не разбират важността на здравното образование, за да може децата да чуят и да разберат, защо не трябва да ги консумират тези неща, защо е важно да спортуват", заяви той.

По негови думи никой не спортува по-малко от българските деца.

"В момента има междуведомствена работна група, между МЗ, МТСП и Министерството на образованието, която прави нещо, за да може от септември месец тези уроци да влезнат във всеки един час. Става въпрос за психичното здраве, за сексуалното здраве, за храненето и физическата активност, става въпрос за борбата с хазарта, която също е огромен проблем, облъчват се децата с всички възможни вредни влияния, включително да залагат по мачове и да вярват, че могат да забогатеят лесно, всичко това е част от това здравно образование, което трябва да се преподава", каза в заключение доц. Михаил Околийски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).