СЗО изкара плашещи данни за здравето на българите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:32 / 28.04.2018
3139
Доплащането в България е високо и застрашава достъпа до лечение на по-бедната част от населението. На 44.2% възлизат неформалните разходи за здраве от домакинствата в България, тази цифра е по-висока от средната за света и за ЕС, стана ясно от думите на д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за страната ни.

Повод за думите му е петгодишният план до 2023 г. на СЗО за постигане на универсално здравно покритие в целия свят, така че всички хора да имат достъп до лечение.  “Данните на “Евростат" показват, че от 2009 г. бариерите за достъп до здравни грижи са се увеличили в повече от 2/3 от високоразвитите държави.

Според изчисленията на експертите в Европейския регион на СЗО най-бедната 1/5 от населението би изпитала катастрофални здравни затруднения заради неформалните плащания за лекарства, които трябва да правят, и заради финансови затруднения дори няма да потърси лечение. Повечето държави нямат и надеждни анализи как се справят с тези проблеми. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве", обясни още ръководителят на българския офис на СЗО д-р Сила. 

Начинът на живот влошава здравето ни За България освен доплащането, проблем са и много други фактори, свързани с начина на живот, които влошават здравето ни.  “Основните предизвикателства пред държавата ви са борбата с хроничните заболявания като рака и сърдечносъдовите, с тютюнопушенето, алкохола, затлъстяването и доплащането". 

Източник: Блиц

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).