Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сагата КЕВР и има ли нареждане на пъзела - говорят експертите
Автор: Екип Burgas24.bg 22:16 / 25.07.2022Коментари (0)492
©
При връщане на мандата още тази седмица, остава големият въпрос какво ще се случи с енергийния регулатор? Юристи спорят възможен ли е сценарий, при който на поста председател да бъде върнат старият председател Иван Иванов. Няколко са хипотезите за това какво трябва и може да се случи занапред с управлението на КЕВР, посочва NOVA.

Според юристи най-бързият вариант са законови промени, с които да се създаде ред кой от членовете на КЕВР да заеме временно поста. Другите варианти отново са в ръцете на депутатите – да се проведе нова процедура или да се избере временно управляващ. Не на последно място остава и възможността на поста да се върне бившият председател Иван Иванов. Иван Иванов обясни, че ще се върне на поста, но само, ако законът го задължи и не се стигне бързо до избор на нов председател.

Бившият шеф на КЕВР изрази надежда, че няма да му се наложи да се върне на поста, както предвижда точка в закона за енергетиката. 

"Ако, обаче, решат избора да го прави следващият парламент и се позоват на чл. 11, това е най-лошият избор за мен. Допускам, че могат да ме сложат и аз няколко месеца да чакам, докато се види какво е новото мнозинство", твърди Иван Иванов. 

Според Иванов няма пречка енергийният регулатор да продължи да работи, стига да се изчистят някои правни въпроси. "Комисията може да продължи да работи, но има актове, които се подписват директно от председателя. И тъй като в момента, в който беше оповестено решението на КС, председателят Станислав Тодоров не беше упълномощил никого, който да го замества, юристите на комисията смятат, че той не може да го направи сега". 

Правната дупка в КЕВР противопостави юристи. Според някои най-добрият сценарий е на поста отново да се върне Иван Иванов.

"Изборът на нов председател, който беше обявен за противоконстритуционен е невалиден, все едно не се е случил, следователно все още председател е предходният, г-н Иванов Иванов, и съгласно Закона за енергетиката - той следва да продължи да осъществява функциите си до избора на нов", твърди Борислав Цеков, юрист. 

Най-бързото решение за КЕВР, обаче, са законови промени, смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. "Законът за енергетиката не е казал изрично, че ако се случи нещо с действащия председател отново се връща старият. Представете си нагативния сценарии, изпадне в кома или смърт, тогава няма да се върне старият, а ще се избира нов. На първо място е възможно НС да промени закона, кой да изпълнява функциите на председател", категорична е тя. 

Остава спорен и въпросът каква част от решенията, взети от Станислав Тодоров, са валидни. 

"Ще бъдат опорочени невалидни онези решения, които са взети благодарение на гласа на този председател, т.е. онези в които мнозинството е висяло само на неговия глас", посочва Цеков. 

Това, обаче, може да се случи само, ако се оспори в съда. "Ако не бъдат оспорени остават в сила", заяви доцент Киселова.  

След решението на КС отпада и възможността друг член на комисията да бъде упълномощен да оглави регулатора, тъй като това се случва само със заповед на действащия председател.

Очаква се решението на съда да влезе в сила в сряда.



Още по темата: общо новини по темата: 19
03.08.2022 »
03.08.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: