Само 10% от работоспособните хора с увреждания са заети

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:15 / 04.06.2011
405
Едва 10 на сто от работоспособните хора с увреждания работят, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Данните бяха представени на национална конференция, която обсъди необходимостта от спешна ратификация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

По данни на Коралски общо 25 000 са хората с увреждания, които са работоспособни. Заради ниската си заетост обаче нивото на бедност при тях в световен мащаб е с около 70% по-високо от средното, заяви представителят на европарламента Метин Казак. 80 млн. души в ЕС и 650 млн. в света са с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания (КПХУ) е международен договор, приет от ООН. Тя задължава държавите да предвидят подходящи механизми за защита и гарантиране на човешките права на хората с увреждания. Конвенцията по ясен и категоричен начин определя задълженията на държавите за осигуряване на равнопоставено участие на хората с увреждания във всички аспекти на живота.

Европейският съюз прие КПХУ през декември 2010 г. България е подписала конвенцията и допълнителния протокол към нея още през 2007 и 2008 г., но те все още не са ратифицирани. Така хората с увреждания в България не могат да се възползват от механизмите, които Конвенцията предвижда.

Дамян Татич, член на Комитета по правата на хората с увреждания към ООН подчерта, че включването на хората с увреждания не означава само рампи, а и транспорт, както и достъп до информация и услуги.

"Страните, които са ратифицирали конвенцията, са задължени да премахнат всякакво законодателство, което е в дисонанс с предписанията на конвенцията, и да приемат всички необходими нормативни актове, свързани с нейното прилагане и изпълнение", обясни Надежда Харизанова от Министерството на труда и социалната политика. Тя обяви, че в МТСП вече има действаща работна група около ратификацията и всички изисквания, свързани с нея. По думите й обаче деинстуционализацията на децата и възрастните с увреждания, проблемите в заетостта и образованието, са основните бариери пред ратификацията на конвенцията.

Представителите на неправитествени организации обаче са на мнение, че няма сериозни пречки пред ратификацията на Конвенцията в кратки срокове.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
България е в челото по ръст на туристи в Европа
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" са с чужд произход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).