Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само след ден престой - смъртен случай в дом за възрастни в Банкя
Автор: Екип Burgas24.bg 09:58 / 22.07.2022Коментари (0)424
Нов сигнал за смъртен случай след еднодневен престой в дом за възрастни хора "Роза“ в Банкя. В средата на юни ви разказахме за жена със счупена бедрена кост и синки по тялото след настаняване в същия дом. Междувременно Агенцията за качеството на социалните услуги състави два акта за нарушения в дома в Банкя.

В следобедните часове на 31 март миналата година 75-годишният Константин Костов е закаран с частна линейка в дом за възрастни хора "Роза“ в Банкя, където е настанен от втората си съпруга. Само няколко часа по-късно мъжът умира. Дъщеря му Елена разбира за случилото се след месец и отива в дома да търси обяснение.

"На 1 април е починал сутринта. За една нощ. На място в дома ни посрещнаха две жени, аз бях със сина ми, които явно бяха обслужващ персонал. Те доста се оплетоха. Поисках да се видя с управителката и започна абсолютно хаотична информация: "Тя е на втория етаж, казах добре, извикайте я, ама не, тя е в Сандански“. Звъннах по телефона, свързах се с въпросната Снежана Димитрова. Отказа да ми даде всякаква информация“, обяснява дъщерята на починалия Елена Костова.

Жената подава жалба в Софийска районна прокуратура с искане за проверка на обстоятелствата по смъртта на баща ѝ.

"Въпросът беше кой как се е отнесъл към този човек. Ако караш някой в такова състояние предсмъртно не е ли по-редно първо да се търси бърза помощ. Не се знае точната причина за смъртта. Още при настаняването на г-н Костов се виждаше, че състоянието му беше много зле и не му остава много живот. Обикновено не взимаме хора в такова тежко състояние, но г-жа Костова, съпругата му, се помоли много и аз се съгласих да го взема“. Това е абсолютно неуместно – едната се помолила, другата го взела и човекът просто си умрял. Смятам, че е можело да бъде спасен, ако е била потърсена някаква адекватна помощ“, разказва дъщерята пред bTV.

След като получава копие от разпитите и сключения договор с дома, Елена открива множество нередности. "Домът е длъжен да извика бърза помощ. "В много лошо здравословно състояние, транспониран на носилка“, аз не знам какво още трябва да се случи, за да се извика бърза помощ, както е по договор. Аз изобщо не знам как функционира и как работи“, казва тя.

Многократните ни опити да се свържем с втората съпруга на починалия мъж останаха неуспешни. Търсим и ръководството на дома, на място не откриваме никого.

В телефонен разговор Снежана Димитрова, която е собственик на дома казва, че не може да каже какво точно се е случило. "В хоспис да го закараш е 100 лева на вечер, на ден, а при нас доскоро беше 650 лева. Ето затова, госпожо. Те омаловажават състоянието на близките си, да не са малоумни и неграмотни, те знаят, че това е дом за възрастни, а не е хоспис. Тези хора са за хоспис. Аз съм отказвала на много. Приели сме го, какво сега, сигурно се е помолила жената, така мисля. Те като започнат да реват и да се молят и ние какво да направим“, казва тя.

"Такъв тип домове не трябва да функционират, защото има хора, които наистина имат нужда и не могат да се грижат, хора, които искат да направят нещо за близките си“, казва Елена.

По информация на контролиращата агенция фирма "САД-РОЗА" ЕООД е лицензиран доставчик на социална услуга "резидентна грижа“ за "възрастни хора в надтрудоспособна възраст“ от месец януари 2022 година. Проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги установява, че в дома се настаняват и лица извън обхвата на целевата група, за която има издаден лиценз. И още – фирмата, не е уведомила Агенцията за започване на дейност по предоставяне на социална услуга в законоустановения срок. За всеки акт е предвидена имуществена санкция от 5000 до 7000 лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: