Само за година: 2270 случая на физически тормоз в училище, над 2700 на вербален

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:13 / 31.01.2017
1104
Данни на Министерство на образованието показват, че само през 2016 г. има 2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище, съобщава bTV.

Според статистиката има и 1493 случая на кибетормоз.

Според новия закон, предупреждение и преместване в друго училище не се прилага за ученици от класовете от начален етап. Именно това беше причината да се стигне до безизходната ситуация в столичното 19-то училище, където един ученик тормозеше цял клас.

След отзвука в медиите, момчето ще бъде преместено в друго училище.

Процедурата за противодействие на училищния тормоз също е много сложна и трудна за прилагане. След скандала, учителите поискаха промяна на спорните законови текстове и подобряване на механизма срещу училищния тормоз.

"Има не малко текстове за децата и учениците в риск в новия закон, но тук идва и трактовката на този текст. В случая, като дете в риск се е смятал ученикът, който бие другите", каза Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Общото желание беше да има една по-активна роля от страна на родителите, но не може да става за сметка на тяхната безотговорност. В случая става така, че когато училището иска информирано съгласие от родителите, най-накрая топката отново се връща в училището и отговорността е тяхна", допълни Цветан Цветански, изпълнителен директор на Центъра за образователни инициативи.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).